Diskussion:Bogtryk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Bogtrykkerkunsten er en industriel proces til at producere tekst og billeder, typisk med blæk på papir ved hjælp af en trykkepresse.

Det er vel egentlig tryksværte, som man bruger, og ikke blæk. --Heelgrasper 23. jul 2006 kl. 20:00 (CEST)

Er tryksværte ikke blot et andet ord for blæk? Lennart Larsen 23. jul 2006 kl. 20:38 (CEST)

Der er aldeles ikke noget der hedder blæk eller tryksværte i bogtryk. Det hedder bogtrykfarve eller trykfarve. Sværte bruges til stempler. Egentlig er ordet sværtning det korrekte danske betegnelse for det, som i dag ofte kaldes density. Jan Eskildsen, uddannet bogtrykker (typografisk trykker) og offsettrykker (litografisk trykker). 87.57.199.196 10. mar 2009, 18:25 (CET)

Litografi har intet med trykmetoden bogtryk at gøre. 87.57.199.196 10. mar 2009, 18:30 (CET)

Bogtrykkekunsten var allerede opfundet år 600 f kr. af maya indianerne i det centrale Yocatan i det nuværende Guatemala. Sten steeler der er fundet ved det ældste pyramide anlæg El Petén, viser af maya glyfe skriften er inpasset i nøje afgrændsede kvadratiske felter på steelen hvilket beviser at mayaerne allerede 600 fkr havde opfundet bogtrykkekunsten.

Indpasningen af skriftegnene i kvadratiske felter kendes også fra kina efter bogtrykkekunstens opfindelse dér i 500 tallet e kr og skyldes begge steder (i Kina og i Mayakulturen) at man trykkede med trykstempler som blev indsat i en trykramme med kvadratiske huller/rum. På stentavler og steeler begyndte kineserne også at indpasse deres skriftegn i kvadratiske felter fordi folk efterhånden kun kunne forstå/læse skriftegnene i deres kompakte kvadratiske form.  Mayaernes glyftegn er også blevet tilpasset til trykstemplerne kvadratiske form ved at man har drejer og forvredet figurerne i glyferne. Netop derfor har vi svært ved at se hvad de forestiller. Men hvis man prøver at trække/rulle dem ud i en lang figur bliver det nemmere at se hvad de forestiller.

Det er alment kendt at mayaindianerne havde opfundet bogtrykkekunsten da de spanske conquistadores opdagede og ødelagde mayaindianernes kultur på Youcatan i 1500 tallet.

Se: http://www.preza.org/jl/poems/maya/index-en.html http://www.authenticmaya.com/peten_lowlands.htm (skrev 87.56.230.186 (diskussion • bidrag) 31. aug 2010, 16:57. Husk at signere dine indlæg.)

Hvad mangler vi så?[redigér wikikode]

Afsnittet med historie kan udbygges væsentligt, i høj grad med en opremsning af kendte bogtrykkere efter Gutenberg. Men så skal alle disse biografier oversættes fra engelsk eller skrives på ny. Det første er nok det nemmeste.

Jeg vil se, om jeg kan skaffe lidt fotos af trykpresser. Der er et museum i Esbjerg. Ditlev Petersen (diskussion) 25. jul 2012, 22:29 (CEST)