Diskussion:Carl Scheel-Plessen

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Landbrug Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Landbrug, et forsøg på at koordinere oprettelsen af landbrugsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

dansk greve

Hvordan skal dette forstås? Var han dansk? Eller var han dansk greve? Han var ikke født i Danmark men i Holsten. Var dansk hans modersmål? Kunne han overhovedet tale dansk? Hans sympatier synes at have været for Tyskland snarere end for Danmark.

Sebastjan 24 nov. 2004 kl. 08:45 (CET)

Ja hvad har jeg nu rodet mig ud i? Jeg tror bare at der skal stå greve, rigtig nok at han var født i holsten, men det var dansk på det tidspunkt, men hvis man spurgte ham selv, ville han sikkert sige holstensk, og det er vel måske det der burde stå hvis der skulle stå noget. Men jeg mente at han var "dansk greve" det vil sige greve til danske godser, men det var før jeg skrev det resterende der lidt modstrider dette -- Mantson 24. nov 2004 kl. 20:44 (CET)

Hej Mantson, - Jeg holder mig helst borte fra polemik, men i dette tilfælde må jeg tage til genmæle. Hvad mener du med at "Holsten var dansk"? Som jeg ser det, var hertugdømmet Holsten (Holstein) en af de mange tyske stater som tilsammen dækkede det som vi kalder Tyskland. Det var i personalunion med Danmark, idet kongen af Danmark tillige var hertug af Holsten. (Indtil 1814 var også Norge i personalunion med Danmark, men det var ikke derfor "dansk".)

Flere udmærkede mænd, fødte i Holsten, kom som unge til Danmark (København) og tilegnede sig dansk sprog og kultur, således komponisten Weyse. Se også Frederik Theodor Kloss (som er mit eget bidrag). De kan med god ret kaldes danske.

Ove Mallings udbredte bog (1777; senest genudgivet 1992), Store og gode Handlinger af Danske, Norske og Holstenere, præciserer ved sin titel at holstenere ikke (qua holstenere) regnedes for danske.

Hvilken jernbane var Danmarks første: Kiel–Altona (åbnedes 1844), eller København–Roskilde (åbnedes 1847)?

Venlig hilsen, Sebastjan 26 nov. 2004 kl. 08:40 (CET)

Ridder af Dannebrog ?[rediger kildetekst]

Carl Theodor August Scheel-Plessen er med i kategorien Kategori:Riddere af Dannebrog. Hvad og hvornår? --MGA73 3. sep 2008, 23:23 (CEST)