Diskussion:Den norske sprogstrid

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Norge Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Norge, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Norgerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


1800-tallet[rediger kildetekst]

Det står: "begyndte nordmændene efterhånden at diskutere, om de skulle fravige det danske skriftsprog, som siden reformationen havde været enerådende i landet. I løbet af 1800-tallet opstod der to konkurrerende udgaver af norsk skriftsprog. Riksmål, som var resultatet af en gradvis fornorskning af det danske skriftsprog"

I 1800-tallet skrev man i Norge dansk (man kaldte det norsk i Norge). Det var først fra 1907 at rigsmål (som det officielt hed frem til 1907) blev "fornorsket" i mærkbar grad. Og det var først mod slutningen af 1800-tallet at landsmål (=nynorsk) blev et alternativ og at man reelt diskuterede de spørgsmål der behandles i artiklen. I det meste af 1800-tallet brugte den norske statsadministration, elite og befolkning det danske skriftsprog (kaldet norsk derhjemme) uden at finde det problematisk. Den norske elite i 1814, dvs. særligt embedsmændene der var Norges dominerende politiske klasse 1800-tallet, var meget lojale mod Danmark og den gamle dansk-norske union, kultur, sprog osv. og brugen af dansk var en måde (blandt mange) at holde afstand til Sverige under den påtvungne og meget løse union med Sverige. Jensgm (diskussion) 3. nov 2015, 03:28 (CET)