Diskussion:Det Nye Testamente

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bibelen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Bibelen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af bibelrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Kristendom Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kristendom, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Kristendomsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

I Det Danske Bibelselskabs 92-oversættelse, hedder det: Det Nye Testamente. Vilæle det ikke være bedre at overtage dette i stedet for det nuværende. /MortenKristensen

Jeg ved ikke om der ligger nogen tanker bag valget af navn. Normalt bruger holder vi os til retskrivningsordbogen, nydansk ordbog osv., eller de officielle kilder. I dette tilfælde er der i mine øjne god mening i at bruge Det Danske Bibelselskab som en officiel kilde, og "nye" lader også til at være mere brugt på nettet. --Martin Manscher 11. sep 2006 kl. 08:52 (CEST)
Artiklen og den tilhørende kategori er nu flyttet. Martin Manscher 11. sep 2006 kl. 11:32 (CEST)

POV i afsnittet Karakteristik?[redigér wikikode]

Afsnittet Karakteristik giver for mig at se udtryk for nogle bestemte holdninger til det Nye Testamentes indhold. Det ses f.eks. af formuleringer som:

Som helhed er Det Nye Testamente kritisk overfor skrift som højeste autoritet i spørgsmål om Guds sandhed.
Skrift er 'tale med andre midler' ...
Hvordan kan én mands død udslette alles synder? Spørgsmålet stilles ikke og besvares ikke.
Konflikt er den typiske forudsætning for Det Nye Testamentes skrifter.

Er der måske en person med sagkundskab, der vil se lidt på sagen?--Nikolaj 7. apr 2007 kl. 19:52 (CEST)

Jeg har nu fjernet skabelonen om eftersyn. Jeg var meget fristet til bare at slette hele afsnittet, det ville ligesom være det letteste. Men jeg forstår godt trængen til at skrive noget om det særlgie karakteristiske ved biblen, men føler også vanskeligheden ved at skrive det i et neutralt sprog. Måske skal afsnittet deles mellem Karakteristik, NTs teologi og NTs fortolkningshistorie. De sidste to kunne endda blive glimmrende selvstændige artikler. Jeg vil godt kaste mig ud i forsøget en gang, i mellemtiden - hvis andre har lyst - så værsgo...--Viasacro 8. maj 2007 kl. 20:53 (CEST)

Større omskrivning - Maj 2007[redigér wikikode]

Som det er påpeget trænger denne artikel til en grund omskrivning. Jeg er nu påbegydt arbejdet, og har i processen slettet nogle ting. Jeg har lavet nogle hovedafsnit som jeg syntes er en passende inddeling af artiklen. Jeg læner mig primært op ad Gads bibelleksikon.--Viasacro 6. maj 2007 kl. 22:44 (CEST)

Slet "Det Nye Testamente-søjle" ?[redigér wikikode]

Under "Skrifter i Det Nye Testamente" står der jo alle breve og bøger i det nye testamente, så burde søjlen ikke slettes? --Josso 23. jul 2007, 16:45 (CEST)

Da den næppe skader, kunne man fremhæve det positive ved at bevare den at spalten bliver smallere, hvilket letter læsningen. -- Mvh PHansen 23. jul 2007, 16:54 (CEST)

Evangeliernes alder[redigér wikikode]

Et sted i artiklen står der, at de fleste forsker antager at evangelierne er skrevet omkring år 70-100, “dette til trods for at evangelierne selv giver sig ud for at være ældre.”

Men. Men, men men. Tag for eksempel indledningen til Lukasevangeliet: “Eftersom mange andre har søgt at give en fremstilling af de begivenheder, som har fundet sted iblandt os, sådan som det er blevet overleveret os af dem, der fra begyndelsen var øjenvidner og ordets tjenere, har også jeg besluttet forfra og nedskrive det for dig i rækkefølge, højtærede Theofilus, for at du kan vide, hvor pålideligt det er, som du er blevet undervist i.”

Her siger Lukas altså selv, at han ikke er øjenvidne (“sådan som det er blevet overleveret os af dem, der fra begyndelsen var øjenvidner og ordets tjenere”) ,samt at “mange andre har søgt at give en fremstilling af de begivenheder, som har fundet sted iblandt os”. Hvis “mange andre” har haft tid til nedskrive evangelier, må der være gået et godt stykke tid siden begivenhederne.

I Matthæusevangeliet, kapitel 27, står der: “Derfor hedder den mark den dag i dag Blodager.”

Når han skriver “den dag i dag”, må man gå ud fra at teksten er skrevet længe efter.
AdamTjørnebjerg (diskussion) 15. sep 2018, 17:30 (CEST)