Diskussion:Det arabiske talsystem

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Det Arabiske talsystem eller titalssystemet er verdens mest udbredte talsystem

At det arabiske talsystem er det samme som titalssystemet er en almindelig misforståelse som ikke burde gentages her. Som om man i Vesten ikke brugte titalssystemet inden de arabiske tal kom i brug efter 1200 e.Kr.! (Romertallene, f.eks., har symboler for 10 (X), 100 (C), og 1000 (M).)

Sammenlign gerne med de tyske og engelske wiki-artikler.

Sebastjan 19 maj 2004 kl. 08:55 (CEST)


Jeg er ikke ekspert på området, men det titalssystem som vi kender, er jo ikke titalsystem fordi det opdeler i modulus af 10, men fordi det har 10 forskellige cifre og er et positionstalsystem ligesom de i elektronikken anvendte binære, oktale og hexadecimale talsystemer. Efter min opfattelse er det disse egenskaber, vi tænker på, når vi taler om titalsystemet i forhold til f.eks. romertal.

Jørgen 19. maj 2004 kl. 12:07 (CEST)

Ville det være mere passende og korrekt at kalde systemet det hindu-arabiske talsystem, hvis man ønsker noget mere en blot titalssystemet? --Bilgrau 14. mar 2007 kl. 23:17 (CET)


Lad mig stille spørgsmålet således: Hvis vi ikke havde titalssystemet inden den arabiske skrivemåde blev indført, hvad havde vi da? Rent bortset fra den romerske skrivemåde havde vi i talesproget et talsystem som (i mange sprog) er baseret på en gruppering i tiere, hundreder, osv.

Citat: Saul slog sine Tusinder, men David sine Titusinder! (1Sam.21,11)

(Læg mærke til at man i nogle sprog (svensk, engelsk, fransk, italiensk) nævner tierne før enerne, i andre (dansk, tysk) enerne før tierne.)

Sebastjan 19 maj 2004 kl. 12:55 (CEST)


Nu er jeg gået lidt i dybden - og vil stadig give dig delvis ret. Jo, araberne har ikke lavet et talsystem. Jo, vi har alle dage og i alle kulturer talt i modulus af 10 udfra vores fingres antal. Men at kalde et talsystem for titalsystem fordi vi har tal for 10, 100, 1000 etc er fejlagtigt (ægypterne havde vist et tegn for 10000: En haletudse).

Den egentlige fejl er nok at artiklen hedder det arabiske talsystem, for et sådant findes ikke. Er det OK, hvis vi lader titalsystemet være overskriften og lader arabiske talsystem mere eller mindre udgå? Vi kunne evt. indføre artiklen arabertal og nævne at det, vi andre kalder arabiske tal slet ikke bruges på arabisk??

Jørgen 24. maj 2004 kl. 15:16 (CEST)



Vi er vistnok enige i det væsentlige. Men jeg ser sådan på det at den interesserede læser af artiklen helst skulle oplyses om talsystemets historiske oprindelse. Alle børn lærer at regne, men de får ikke at vide at tallene er "arabiske", eller at der har været en tid da disse endnu ikke var "opfundet". De får tallene og deres anvendelse indbanket så grundigt, at de færreste kan forestille sig at det nogen sinde kunne have været anderledes.

(Der ligger her en nærliggende type af fejlslutning: Hvis man kun kender trykte bøger, kan man ikke forstå at der fandtes bøger inden bogtrykkerkunsten blev opfundet. Osv. osv.)

Med hensyn til artiklen: Må jeg atter henvise til den engelske artikel, som jeg finder er mere tilfredsstillende (den drejer sig om arabiske tal (cifre), ikke om noget arabisk talsystem).

En udmærket oversigt over emnet er Karl Menninger, Zahlwort und Ziffer, 1934, ofte optrykt.

Venlig hilsen, Sebastjan 25 maj 2004 kl. 09:40 (CEST)

Billedadvarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

Fred J slettede Image:وهدَفي_حسابْ.gif: not scientifically correct. See [[Commons:Deletion requests/Image:وهدَفي حسابْ.gif]];

-- CommonsTicker 27. aug 2007, 20:14 (CEST)