Diskussion:Edvard Munch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Norge Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Norge, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Norgerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Maleri Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Maleri, et forsøg på at koordinere oprettelsen af malerirelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Hedder hans maleri Skrig eller Skriget på dansk? Artiklen bruger begge navne (Skrig i artiklen, Skriget i billedteksten). Eller opstår forvirringen i kraft af at det hedder noget forskelligt på dansk og norsk?

Jeg har personligt altid hørt maleriet omtalt som Skriget på dansk, men jeg opholder mig ikke i kunst-kredse, og ved ikke om det bliver omtalt anderledes dér.

Kendte malerier nævner i øvrigt også Skrig.

Peter Brodersen (penguin) 30. apr 2005 kl. 10:03 (CEST)

Maleriets danske titel i bestemt form "Skriget" er formentlig smuttet ind via engelsk eller tysk, hvor billedet kaldes henholdsvis " The Scream " og "Das Schrei ". Munch kaldte det selv "Skrik" og i den litografiske udgave betegner Munch det selv "Geschrei" skrevet i egen hånd på den litografiske sten. I Schieflers katalog over Munchs grafik, lavet i samarbejde med Munch, kaldes billedet ligeledes GESCHREI. Første gang maleriet bliver udstillet i Berlin betegnes det "Verzweiflung ". I følge Ingrid Langaard i " Edvard Munch Modningsår " (Norsk Gyldendal oslo 1960 )skyldes betegnelsen " SKRIK " den tolkning

hans tyske venner ga det på grunn av bildets uhørt ekspressive uttrykskraft " (s. 202 ). Munchs egen berømte beskrives af skriget i naturen er skrevet senere og forekommer i flere versioner.Cit: " Jeg gik bortover veien med to venner - så gik solen ned - himmelen ble pludselig blodrød - jeg stanset, lænet mig til gjærdet træt til døden - over den blåsvarte fjord og by lå blod og ildtunger - mine vænner gik videre og jeg stod igjen skjælvende av angst - og jeg følte at det gik et stort uendelig skrik gjennem naturen "

Der ligger mere en sematisk flueknepperi i at betegne billedet med sin rette titel "SKRIG". Dersom man er med på, at lyd kan males, giver den rigtige titel større mening end "SKRIGET", som reducerer billedet til at forestille et underligt gespænst, det står og hyler op over sim tandpine eller ulykkelige barndom. Munch var ude i et større ærinde end det. Der er mere af og om Munch at hente her : http://www.artscandinavia.dk/MUNCH/MUNCHFORSIDE.htm