Diskussion:Ekssikator

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Her er jeg rigtig ude at svømme. Bør vi foretrække stavning som Exsikkator (således ty. wiki), Eksikkator eller Ekssikkator? Etymologisk synes -sikkator (-siccator) rigtigere end -sikator. -- Sebastjan 02. juni 2006 kl. 09:35 (CEST)

Lad mig indlede med at sige, at jeg ikke kender ordet i forvejen. Det sagt vil jeg mene, at ekssikator bedst stemmer over ens med dansk retskrivningspraksis, og denne form findes også i opslagsværkerne på Politikens Store Ordbogs-cd-rom. Stavemåden med ét -s- kan jeg ikke se nogen rimelighed i. Former, der etymologisk har -x-, skrives ifølge dagens ortografi oftest med -ks- i stedet. Etymologien foreskriver her rigtignok -kk-, men en sådan stavemåde vil ifølge samtidig dansk retskrivningspraksis normalt angive, at den umiddelbart forudgående stavelse var trykstavelsen, og det er der jo ikke tale om. I betragtning af, at denne form er så hyppig på nettets danske sider og at RO ikke foreskriver nogen form, synes jeg, man burde betragte ekssikator og ekssikkator som ligestillede former. --Pinnerup 2. jun 2006 kl. 15:10 (CEST)

Formen ekssikkator bruges i farmakopé-litteraturen - både i den danske farmakopé fra 1948 (Ph. Dan. 48) og den dansksprogede version af den fællesnordiske farmakopé fra 1963 (Ph. Nord. 63). Da farmakopeerne er officielle, lovfæstede dokumenter, har formen ekssikkator altså officiel anerkendelse. Dette er selvfølgelig ikke noget fældende argument for, at ekssikator ikke kan være ligestillet hermed. CLHA (diskussion) 19. feb. 2022, 09:18 (CET)[svar]

Ekssikator uden vacuum[rediger kildetekst]

Den første ekssikator, jeg har set havde ingen mulighed for tilslutning af vacuumpumpe. Den virkede alene ved diffusion af damp fra objektet i øverste del til absorberen i nederste del, sådan som de er beskrevet i den engelske artikkel. Jeg vil foreslå, at beskrivelsen korrigeres. Nærum (diskussion) 17. nov 2016, 11:37 (CET)

Artiklen bør skrives om, da den er forkert[rediger kildetekst]

Efter opslag i Poul Bergsøs: "Kemi på en anden måde" kan jeg oplyse, at det ikke er udpumpning, der bevirker tørringen, det er det tørremiddel, der benyttes nederts i exsiccatoren. (Stavemåden er den, Poul Bergsø benytter). Man kan benytte exsiccatoren uden udpumpning. Man kan også pumpe luften ud og så lukke forbindelsen til pumpen. Det sidste gøres ofte ved at vacuumslangen "knækkes" og bindes sammen med et stykke kobbertråd. Der findes skabsformede exsiccatorer, der ikke kan pumpes ud, da de ikke kan modstå atmosfæretrykket. (Skrev Nærum (diskussion • bidrag) 14. april 2021, kl. 23:29. Husk at signere dine indlæg.)