Diskussion:Ekvilibrist

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jeg forstår ikke denne nye forklaring. Ekvilibrium (eller ækvilibrium) betyder netop "ligevægt, balance". Den som er god til andre ting kaldes ikke ekvilibrist.

Sebastjan 04 aug. 2004 kl. 15:55 (CEST)

Jeg lavede forklaringen efter at have søgt lidt på Google hvordan ordet bruges. Jeg fandt blandt andet følgende eksempler:
  • dansk sprog ekvilibrist
  • en sand ekvilibrist på banen (om fodbold)
  • Jan Glæsel - kapelmester og grill-ekvilibrist
  • Der er 4 niveauer: Begynder - Øvet - Ekspert - Ekvilibrist
  • Her var den evige elevator ekvilibrist Svend Pedersen storfavorit
Ordet er altså, så vidt jeg kan se, overgået fra kun at handle om at være god til "balance", til at være en mere generel betegnelse for at være god til noget. --Christian List 4. aug 2004 kl. 16:02 (CEST)

Efter mit skøn skyldes citater som de anførte at skribenter bruger fremmedord uden at kende disses betydning. Er det ikke Wikipedias opgave at oplyse et ords grundbetydning, snarere end at bidrage til at sproget forplumres?

(Det generer mig for resten at der i f.eks. matematiske artikler bruges fagudtryk som afviger fra normen. Således tales om en trekants tre hjørner, hvad jeg finder uhensigtsmæssigt.)

Sebastjan 04 aug. 2004 kl. 16:20 (CEST)

Jeg vil give dig fuldstændig ret i at vi bør beskrive ords grundbetydning. Det har jeg hermed gjort. Tak for at du gjorde mig opmærksom på den forglemmelse.
Men jeg mener også vi bør beskrive hvordan begreberne rent faktisk bruges af dansktalende mennesker i dag. Og jeg mener ikke Wikipedia bør tage stilling til om det så er en forplumring af sproget.
--Christian List 4. aug 2004 kl. 18:37 (CEST)

En ekvilibrist er en balancekunstner! Man kan dog godt bruge ordet i overført betydning. Fx er en sprogekvilibrist en som kan balancere sine udtalelser perfekt. Det bør dog altid have noget med balance at gøre, ellers har man misforstået ordet, og det er der desværre intet unormalt i. En cykelekvilibrist er en cyklist, som er god til at holde balancen på sin cykel, men kender man ikke betydningen kunne man let forledes til at tro at der "bare" er tale en meget dygtig cyklist, når man hører ordet. (Skrev Jacob III (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)