Diskussion:Ertebølletiden

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Eksisterer ordet fiskestenalderen virkelig ?

Google kender det ikke. Hvis det ikke findes, så syntes jeg vi skal slette denne artikel, det er *ikke* vores opgave at opfinde nye ord?

-- Christian List 23. aug 2003 kl.22:43 (CEST)


Nej, internettet kender ikke alt, som er ældre end 1995. Og begrebet har været nævnt i skalk og jeg mener at have hørt det i et foredrag.

Det er heller ikke rigtigt, at vi ikke skal gå hen og opfinde nye begreber, hvis vi får et seriøst behov for nye ord, da sproget endnu ikke er uddødt.

Hvad vil du kalde den periode af stenaldren hvor folk ikke levde af jagt, som i jægerstenaldren og ikke af landbrug, som i bondestenaldren. Men af fisk?


Er det muligt at indplacere fiskestenalderen i en af perioderne nævnt i denne artikel:

Prehistory

og evt. her under "Human prehistorical periods":

List of time periods.

mvh Glenn 24. aug 2003 kl.08:07 (CEST)


I Danmark slutter jægerstenalderen omkring år 4000 (fk) hvorefter bondestenalderen indtræder - næppe fra dag til dag ;-) - perioden betgenes som Mesolitikum og tidligere Palæolitikum. Det ser ikke ud til at Jørgen Jensen i det nye storværk om Danmarks Oltid anvender betegnelsen fiskestenalder, men i min udgave af Politikens og Gyldendals Danmarkshistorie (Bind 1 redigeret af samme Jørgen Jensen) fremgår af en billedtekst "Senere hen i stenalderen blev fisk og havdyr (sæler) den helt dominerende kost. Den sidste del af jægerstenalderen burde derfor snarere kaldes fiskestenalderen". Der er ikke her tegn på at fiskestenalder er en "officiel" betegnelse og vi bør ikke lancere den som sådan - jeg mener artiklen bør slettes og udsagnet om fiskestenalder kan så indgå i en samlet beskrivelse af jægerstenalderen.
John 24. aug. 2003 kl. 10:28

Fin henvisning John :-) Jeg mener at eftersom både du og Haabet har hørt om ordet før og det ligefrem beskrives i bogen du nævner, kan det sagtens have en artikel for sig selv - da det dermed er sandsynligt at nogen engang vil forsøge at søge efter en beskrivelse af ordet i Wikipedia. Men i artiklen skal der gøres opmærksom på at det ikke er en officiel betegnelse. Helt fint hvis der kunne laves en kildehenvisning til din bog med sideangivelse, hvor ordet nævnes. --Malene 24. aug 2003 kl.12:05 (CEST)

Hvornår og hvem kan navngive en oldtids perode officiel? Haabet 24. aug 2003 kl.12:20 (CEST)


"Officiel" navngivning af en f.eks. oldtidsperioder, er efter min opfattelse, den der anvendes af fagfolk (her primært arkæologer). Det bør også være sådanne betegnelser vi som hovedregel anvender, men de ændrer sig jo med tiden (stenalderen har sikkert for tidlige arkæologer bare været stenalderen, i dag anvendes væsentligt mere nuancerede opdelinger. I øvrigt sker der jo i det 7. årtusinde f.Kr. betydelige ændringer i landskabet, der ændrer jægernes (jæger-fiskernes) livsvilkår, dog fører til at hovedparten af landets daværende befolkning skaffer sig føde mv. baseret på kystbopladser (reduceret jagtudbytte / rigere fiskemuligheder). Befolkningen betegnes Kongemosejægerne og tidsrummet - kongemosetiden - ligger mellem Maglemosetiden og Ertebølletiden. Jeg er i øvrigt - efter lidt eftertanke - enig med Malene, artiklen kan udemærket blive - vi må så med tiden få lidt mere information på (og flere artikler). -- John 24. aug. 2003 kl. 12:37

God pointe Haabet, hvem afgør det ? - det er jo også problemet med vores opdeling af Linnes klassifikationssystem. Må jeg foreslå at vi i sådanne spørgsmål spørger fagkundskaben på et universitet i Danmark. F.eks. har jeg af min gamle botaniklærer fra Odense Universitet fået nogle navne til folk fra Århus og Københavns universiteter, der måske kan hjælpe os med klassifikationen. Måske kunne vi gøre noget lignende i denne sag ? -- Malene 24. aug 2003 kl.12:43 (CEST)


Problemet med fagfolk er at de er specialister i en ganske lille periode, så lille som muligt. Det dur bare ikke når man skal formidle til en bred offinihed.

Haabet I øvrigt er jeg kommet i tanke om at fiskestenalder har været nævnt i en udsendelses række på dr for nogen årsiden


Grmbl hrmf, ok Haabet du har vist i mange tilfælde ret - det kan vi jo se på det nuværende klassifikationssystem på Wikipedia (og enkelte artikler indenfor matematik). Men hvis vi får vejledning fra fagfolkene (gerne flere forskellige), så må vi vel alligevel være bedre kvalificeret til at skrive en artikel formidlet til almindelige mennesker - men det var bare et forslag ;-). -- Malene 24. aug 2003 kl.15:06 (CEST)


John har overbevist mig om at denne artikel bør være her, da udtrykket åbenbart er blevet foreslået. Jeg mener bare at det skal fremgå tydeligt i artiklen at det ikke drejer sig om at vidt udbredt udtryk. Jeg har indarbejdet Johns kommentarer i artiklen. Er det ikke bedre nu? -- Christian List 24. aug 2003 kl.16:28 (CEST)


Jeg synes den ser ud til at være på plads -- John 24. aug. 2003 kl. 17:06
Enig -- Malene 24. aug 2003 kl.19:43 (CEST)

Hov Haabet jeg havde helt glemt den her diskussion - jeg indsætter fiskerstenalder som et alternativt navn til Ertebøllekulturen på siden om stenalder. Mvh Malene Thyssen 16. jul 2004 kl. 16:29 (CEST)