Spring til indhold

Diskussion:Falck

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Artiklen Falck har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 44, 2006.

Milepæle
TidsmarkeringMilepælResultat
Nomineret til ugens artikel Vedtaget
Huskeliste for Falck: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Gode ideer til en kategori? - og en overkategori? Mvh Malene Thyssen 2. jan 2006 kl. 13:15 (CET)

Det er i alt fald en dansk virksomhed. --Palnatoke 2. jan 2006 kl. 13:17 (CET)

Jeg tænkte på, om artiklen ikke burde findes under opslaget Falck evt. Falck A/S? Virksomhedens navn er ikke længere "Falcks Redningskorps" - jf. Falck A/S dannes. --|EPO| 15. maj 2006 kl. 12:36 (CEST)

Fremdtiden

[rediger kildetekst]

Jeg har netop udvidet artiklen med et afsnit om fremtiden. Men spekulerer på, om det måske er en anelse for spekulativt. Derudover fylder afsnittet relativt meget i forhold til resten af artiklen. Skal gerne forsøge opklaring, hvis nogen føler sig forvirrede. --|EPO| 17. sep 2006 kl. 22:40 (CEST)

Inside Job

[rediger kildetekst]

Er det ikke? Det hele lyder som noget man kunne forvente at finde på www.falck.dk. Der er ingen rigtig kritik, ingen benævnelse af eventually problemer, som jeg ved der har været (og muligvis stadigvis er) inden for ambulance grenen, hvis ikke andet. For eksempel med hensyn til organisation hvor zoner grænser op ad hinanden. Om ikke andet, så kunne der nævnes at disse beskyldninger eksisterer, hvad enten de er oprigtige eller fejlagtige, samt beskyldninger om monopol. Det er ikke den bedste undskyldning, men jeg ved ikke nok om disse emner til at tilføje det selv. Det er heller ikke for at svine Falck til; jeg har intet imod firmaet. (Skrev 83.93.67.39 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Der er snarere tale om, at artiklen er skrevet af en konkurrent. Og ingen påstår, at artiklen er perfekt.
Det er fuldstændig korrekt, at virksomheden på det nærmeste har monopol på ambulancekørsel her i landet, da man forestår over 90 % af disse.
Med hensyn til at "zoner grænser op ad hinanden", så forstår jeg ikke, hvad du mener. Du bliver nødt til at uddybe dette.
Problemet er også, at der er så meget at fortælle omkring virksomheden, at det kan være svært at huske det hele, når man sidder og skriver - men din opfordring er da hermed givet videre til Wikipedias skribenter. --|EPO| 5. nov 2006 kl. 10:16 (CET)

Det synes spøjst at "Historie"-afsnittet begynder i 1993, når virksomheden er fra 1906.. --Palnatoke 31. okt 2006 kl. 13:35 (CET)

Undrede jeg mig også over :-)- er 'gammel' falckredder, men har desværre ikke haft tid til at gå i dybden med denne artikel inden den nåede frem som ugens artikel - man skal nok kigge på den, i nær fremtid -- Knak 31. okt 2006 kl. 15:27 (CET)

Et enkelt afsnit

[rediger kildetekst]

"Set i lyset af, at man for ambulancetjenesterne har indtaget en "dominerende stilling"[5] har dette gennem årene givet anledning til en del kritik. Men omvendt giver det også adgang til en række stordriftsfordele i form af en række opgaver, som de små konkurrenter ikke kan løfte alene. Et klart eksempel herpå er uddannelsen til redder, der er gennemgået af stort set samtlige ambulancefolk i landet."

Dette ovenover står nævnt i artiklen pr. 1/8-09, 02.54 - da jeg er for tæt på til at ændre i artiklen (ansat i firmaet), vil jeg blot sige at ALLE har gennemgået uddannelsen som redder hvis de bliver placeret på en ambulance. (selvfølgelig undtaget af elever, men de er enten med som 3. mand, eller 2. mand (oftest) når 1. manden har lang anciennitet eller er uddannet Paramediciner. - og iøvrigt uddanner Københavns Brandvæsen også reddere der fuldt ud er på højde med Falcks. --Pusleogpixi 1. aug 2009, 03:02 (CEST)
Jeg kunne generelt godt tænke mig at pille lidt i artiklen, og gøre det ligeså neutralt som når jeg beskriver en gammel nedlagt flyveplads i det gamle Østtyskland. Jeg har ikke noget forhold til selve firmaet Falck, men jeg besidder en stolt korpsånd som er nødvendig med det man ser og oplever i sit daglige arbejde. - alt er ikke lykkelige fødsler i nødsporet på en motorvej. Det er 19/20 gange det stik modsatte. Nogen der stiller sig imod at jeg ændre en smule i artiklen? MVH. --Pusleogpixi 1. aug 2009, 04:38 (CEST)


2011: Artiklen om Falck er forældet og misvisende

[rediger kildetekst]

Der er her på siden om Falck nogle faktuelle fejl, der er så graverende og efterhånden så talrige, at hvis de får lov at løbe videre, så vil opslaget være direkte misvisende. Derfor lægger jeg nedenstående indlæg med de korrekte oplysninger og hvad vi opfatter som en neutral beskrivelse af Falcks forretningsområder med kildeangivelse i håb om, at nogen - andre end Falck - vil benytte dem som inspiration til at rette i opslagsteksten. Jeg står gerne til rådighed for yderligere information. /Jeppe Ilkjær, Falcks kommunikationsafdeling


Falck Fra Wikipedia, den frie encyklopædi Falck A/S

Virksomhedsform Aktieselskab

Grundlæggelse 3. oktober 1906

Hovedsæde(r) København

Nøgleperson(er) Sophus Falck, Allan Søgaard Larsen, Morten R. Pedersen, Lars Nørby Johansen

Branche Redning, assistance, healthcare og træning

Produkt(er) Brand- og ambulancetjeneste, sygetransport, hjemmehjælp, bolig- og autohjælp, sundhedsforebyggelse, sikkerhedstræning

Omsætning Nettoomsætning 8,4 mia. DKK, resultat efter skat 839 mio. DKK

Medarbejdere 23.000, heraf ca. 9.500 i Danmark

Hjemmeside(r) http://www.falck.com (international)http://www.falck.dk (Danmark)

Falck A/S er en dansk redningskoncern stiftet den 3. oktober 1906 af Sophus Falck under navnet Redningskorpset for København og Frederiksberg A/S, og har efterfølgende eksisteret under navnene De Danske Redningskorps (ofte kaldt Falck-Zonen), Falcks Redningskorps og Group 4 Falck. Falck A/S har i dag hovedkontor i Falck-Huset beliggende på Polititorvet i København med bl.a. Post Danmark, Rigspolitiet og Københavns Politigård som naboer.

Historie

Falcks Redningskorps blev stiftet i 1906 af Sophus Falck. I 1919 etablerede Falck sig for første gang uden for København, nemlig i Odense, og i de følgende år bredte Falck sig til flere byer under forskellige navne. I 1922 blev Falck udvidet til også at omfatte brandvæsen. I 1930 blev Falck-fuglen og navnet Falcks Redningskorps introduceret –desuden blev private autoabonnementer udbudt. I 1947 fik Falck et ambulancefly, og i 1956 fyldte Falck 50 år og rundede 100 stationer fordelt over hele Danmark. Den 1. januar 1963 overtog Falck Zone-Redningskorpset –den største danske konkurrent – og skiftede navn til "Falck-Zonen". I 1977 blev navnet forkortet til blot "Falck". Indtil 1988 var virksomheden ejet af Sophus Falcks efterkommere, men blev i april 1988 solgt til forsikringsselskabet Baltica. I 1988 blev aktiviteterne udvidet til også at omfatte vagt og sikring. Købet af ISS Securitas i 1993, der skiftede navn til Falck Securitas, blev startskuddet til en international ekspansion, hvor Falck opkøbte vagt- og sikringsvirksomheder i en række lande og efterhånden udviklede sig til at blive en stor aktør på det globale sikkerhedsmarked. I 1995 blev koncernen noteret på Københavns Fondsbørs. I 2000 fusionerede Falck med den internationale sikringskoncern Group 4 og blev til Group 4 Falck. I 2004 fusionererde Group 4 med det engelske serviceselskab Securicor. Falck blev skilt ud og noteret som selvstændig virksomhed på Københavns Fondsbørs. Året efter blev Falck afnoteret på Københavns Fondsbørs, da selskabet blev opkøbt af en ejerkreds med Nordic Capital som ny hovedaktionær. I de følgende seks år efter afnoteringen udvidede Falck forretningen både forretningsmæssigt og geografisk. I dag er Falck repræsenteret i 32 lande på fem kontinenter og har fire forretningsområder: Assistance, Redning, Healthcare og Træning. I 2011 solgte Nordic Capital sine aktier. Falcks hovedaktionærer er nu Lundbeckfonden og KIRKBI.

Forretningsområder

Falck er en nordisk baseret virksomhed med forretningsaktiviteter i 32 lande på fem kontinenter. Fire forskellige forretningsområder, Assistance, Redning, Healthcare og Træning, udgør tilsammen Falcks forretning.

Redning

I den brede befolkning er Falck nok mest kendt for sin ambulancetjeneste, der varetages inden for forretningsområdet Redning. Falck er den største private ambulanceoperatør i Europa og det største private brandvæsen i verden. Ambulancetjenesten og brandslukningen hører sammen med patientbefordring under forretningsområdet Redning.

Ambulancetjeneste Falck betjener i 14 lande befolkningen med ambulancekørsel i tæt samarbejde med myndighederne. Falck råder over mere end 1800 ambulancer, der kører over to millioner akutte ture om året med kritisk syge og ulykkesofre. Falck deltager også i en lang række øvrige præhospitale ordninger med lægebiler, akutbiler og lægehelikoptere. I 1907 købte Falck sin første ambulance, som dengang var Skandinaviens første automobilambulance. Falck står nu for 85 procent af den danske ambulancedrift. Herunder er Falck i samarbejde med DRF Luftrettung operatør af den første lægehelikopterbase på dansk grund i Ringsted, ligesom man fra basen i Nibøl i Slesvig udfører lægehelikopteropgaver i Sydjylland. I 1990erne kom der Falck-ambulancer i Polen og Sverige, og efter årtusindskiftet også i Belgien og Norge. I 2006 blev Falck det største ambulanceselskab i Slovakiet via et udbud af den slovakiske ambulancetjeneste. I 2010 begyndte Falck at køre ambulancer i Brasilien og USA. Og i 2011 etablerede Falck sig i yderligere seks lande i Latinamerika. Falck var ved årtusindskiftet blandt de første ambulancetjenester til at indføre satellitovervågning (GPS, GIS) af ambulancer. Det betyder, at Falcks vagtcentraler i Danmark konstant har opdateret viden om, hvor ambulancerne befinder sig, og om de er ledige. Derfor kan Falck altid sende den nærmeste ledige ambulance, så livsvigtig spildtid undgås.

Brandbekæmpelse I 1922 blev Falck et brandvæsen, og snart slukkede Falck brande over det meste af Danmark. Falck forestår brandberedskabet i to tredjedele af de danske kommuner i tæt samarbejde med myndighederne. Siden 2007 har Falck tilbudt brandydelser uden for Danmark - blandt andet industribrandberedskab, brandtræning og rådgivning til industrielle og offentlige kunder. Falck er indehaver af aktiemajoriteten i det største industribrandslukningsselskab i Spanien, Lainsa-SCI, og samtidig har redningskoncernen indgået et samarbejde med den tidligere ejer, Grupo Dominguis, om den fremtidige udvikling af Lainsa-SCI. Dette samarbejde er platform for en forventet ekspansion af brandberedskabsydelser i Sydeuropa og Latinamerika. I Holland er Falck gået sammen med ejerne af AVD Group, som yder rådgivning om brandberedskab, specielt til den offentlige sektor i Holland. Brandinspektion, risikoanalyser og risikobaseret dimensionering af brandberedskab er blot nogle af de ydelser, som Falck tilbyder gennem AVD Group. Samtidig driver Falck og AVD Group to træningscentre i Dordrecht og Barneveld i Holland med kurser i brandbekæmpelse for offentlige og private kunder. Falck leverer industriel brandslukning til en række store kunder i Rumænien og Slovakiet, og i Sverige står Falck for brandberedskabet i lufthavnene Arlanda og Såtenäs samt på kernekraftværket Forsmark. Falck har desuden mindre brandaktiviteter i Brasilien og Storbritannien.

Assistance

Autohjælpsdelen er et andet velkendt billede af Falck, der udføres under forretningsområdet Assistance Falcks assistancevirksomhed er koncentreret om fire nordiske lande, Danmark, Finland, Norge og Sverige, samt om Estland. I alle disse lande retter assistanceydelserne sig først og fremmest mod bilister, biler og hjemmet. Desuden kan borgere og erhvervsliv benytte Falcks assistance- og serviceydelser til bygninger, sundhed og rejser. Assistanceydelserne baserer sig ofte på abonnementsordninger og henvender sig til private, virksomheder og offentlige kunder. 1,7 mio. private kunder abonnerer på en eller flere af Falcks assistanceydelser. Dertil kommer 100.000 offentlige institutioner og private virksomheder.

Vejhjælp Den første offentlige kontrakt om assistanceydelser, som Falck indgik i 1907, var en abonnenmentsaftale med Sporvejsselskabet om udrykning til havarerede sporvogne. I dag retter Falcks assistanceydelser sig mod at hjælpe både offentlige, private og erhvervskunder. Falck hjælper sine kunder, hvis bilen går i stå eller er involveret i en ulykke. I langt de fleste tilfælde kan redderne reparere bilen på stedet. Hvis det ikke kan lade sig gøre, sørger Falck for, at kunden kommer videre, og at bilen transporteres derhen, hvor kunden ønsker det, for eksempel til et værksted. Hvis bilen går i stå eller er involveret i en ulykke i Europa, hjælper Falck også. Gennem Falck Euro Service fungerer et omfattende net af nationale og lokale assistanceselskaber som samarbejdspartnere, når det drejer sig om at få den rigtige hjælp frem til kunderne på de steder, hvor Falck ikke har egne assistancebiler. Foruden løbende serviceeftersyn af bilen tilbyder Falck sine kunder sikkerhedsudstyr til bilen, så hjælpen er lige ved hånden, hvis der sker en ulykke i trafikken. Når en kunde er involveret i et trafikuheld, tilbyder Falck professionel hjælp, hvis fører eller passagerer efterfølgende oplever fysiske skavanker eller psykiske problemer. Falck yder også juridisk bistand, hvis der opstår uoverensstemmelser med modparten eller forsikringsselskabet.

Assistance til hjemmet I 1906 rykkede Falck ud til 22 vandskader i København. I dag rykker Falck hvert år ud til tusindvis af abonnenter, der skal have hjælp med alt fra at tømme kælderen for vand til at dække taget af med presenninger eller oprydning efter indbrud. Falck Assistance udbyder sikkerhedsprodukter som tyverialarmer, røgalarmer, pulverslukkere, brandtæpper, hjertestartere og førstehjælpskasser. Sikkerhedsprodukterne gør kunderne i stand til at reagere og handle i ulykkestilfælde. Med overvågning og udrykning døgnet rundt kan private såvel som erhvervsvirksomheder føle sig trygge ved, at Falck passer på dem, deres familie og deres ejendele. Mange ulykker sker i hjemmet eller på arbejdspladsen. Falck Assistance hjælper til at opnå den størst mulige sikkerhed ved at forebygge ulykker og forberede kunderne til situationer, hvor uheldet alligevel er ude. Desuden tilbyder Falck førstehjælpskurser til privatkunder og virksomheder. Hvis en bolig eller en erhvervsbygning bliver skadet af brand, eksplosioner, oversvømmelse, stærk blæst eller indbrud, står Falck for afdækning, pumpearbejde eller andet redningsarbejde. Falcks specialister kan også hjælpe med at forebygge skader ved at gennemføre et sikkerhedstjek af boligen eller af andre bygninger. Til erhvervskunder udarbejder Falck en systematisk plan for, hvem der skal gøre hvad og hvornår, hvis uheldet er ude.

Rejse Falck TravelCare er et nordisk forretningsområde, der er specialiseret i at hjælpe mennesker i udlandet – både fritidsrejsende, forretningsrejsende og udstationerede. Fra døgnåbne alarmcentraler i Danmark, Sverige, Norge, Finland og de baltiske lande er Falck TravelCare klar til at hjælpe nødstedte rejsende og udstationerede døgnet rundt alle årets dage, hvad enten de befinder sig i Thailand, Sydafrika, Grækenland eller et andet sted i verden. Falck TravelCare omfatter fire forretningsenheder: rejseassistance, lægehjælp, nordisk og international vejhjælp samt concierge service.

Healthcare

Falck Healthcare er Danmarks største private udbyder af sundhedsydelser. I de seneste år har Falck Healthcare udvidet sine aktiviteter i Forenede Arabiske Emirater, Norge, Polen, Slovakiet, Sverige og Storbritannien. Falck Healthcares sygeplejersker, læger, psykologer, fysioterapeuter og andre fageksperter udgør et stort hold af sammenspillede specialister, der hjælper med alt fra forebyggelse af livsstilssygdomme og udredning af komplicerede patientforløb til psykologisk krisehjælp og rehabilitering efter en ulykke. Den forebyggende og sundhedsfremmende indsats ydes både gennem private abonnementer, pensionsselskaber, arbejdspladser og i offentligt regi.

Sundhedsydelser Falck Healthcare samarbejder med offentlige institutioner om løsning af opgaver inden for områder som hjælpemiddelservice, genoptræning, rehabilitering, ulykkesforebyggelse og etablering af sundhedsskoler. Et af Falck Healthcares specialer er hurtig udredning af komplicerede patientforløb, hvor Falck Healthcares speciallæger diagnosticerer patienterne og hjælper dem hele vejen gennem sundhedssystemet. Falck Healthcare tilbyder desuden vikarydelser i hele Norden, dvs. ydelser fra højt kvalificeret sundhedsfagligt personale, herunder læger og speciallæger. Disse ydelser tilbydes gennem Falck Healthcares vikarbureauer, ActivCare og VikTeam.

Træning

Globalt set er Falck førende inden for rednings- og sikkerhedskurser til især offshore-industrien og den maritime sektor. Også den kemiske industri, luftfartsindustrien og forsvaret i Danmark og Sverige benytter sig af Falcks særlige kompetencer, som er udviklet på baggrund af virksomhedens mere end 100 års erfaring med redningstjeneste og i tæt samarbejde med vores internationale samarbejdspartnere. Træningsaktiviteterne markedsføres under navnet Falck Nutec. Aktiviteterne er koncentreret om at træne medarbejdere på alle niveauer i sikker adfærd, så der ikke sker ulykker på arbejdspladsen. Desuden trænes medarbejderne i at reagere korrekt under meget vanskelige forhold, hvis ulykker alligevel opstår. Aktiviteterne foregår på Falcks 28 træningscentre, som ligger i Aserbajdsjan, Brasilien, Danmark, Tyskland, Malaysia, Holland, Nigeria, Norge, Rusland, Singapore, Thailand, Trinidad & Tobago, De Forenede Arabiske Emirater, Storbritannien, USA og Vietnam. Forretningsområdet Træning har oplevet en voldsom vækst i løbet af de seneste 10 år. 203.000 kursister deltog i Falcks kurser i 2010, hvilket er 10.000 flere end i 2009. Falck følger de internationale standarder OLF, OPITO og NOGEPA og vil fortsat bidrage til at udbrede de meget høje sikkerhedsstandarder fra Nordsøområdet til resten af verden.

Katastrofeberedskab Underviserne på Falcks træningscentre forbereder kursusdeltagerne på de værst tænkelige situationer og alle former for uforudsete begivenheder, som måtte opstå på en offshore-installation, et skib eller i andre brancher, hvor der arbejdes under vanskelige eller risikable forhold. Træningen omfatter kriseledelse, brandbekæmpelse, søredning og førstehjælp/Hjerte-Lunge-Redning. På Falcks centre skabes en illusion af forholdene i en ulykkessituation i et realistisk miljø med høje bølger og vindstød af stormstyrke. Øvelserne er udfordrende både psykisk og fysisk, og deltagerne lærer, hvordan de sørger for deres egen og andres sikkerhed. En offshore-installation eller et skib er en potentielt farlig arbejdsplads, ikke nødvendigvis fordi der forekommer mange ulykker, men fordi selv den mindste fejl kan have store og uforudsigelige konsekvenser. Derfor er det afgørende, at alle trænes i at undgå fejl, og i at vide, hvad der skal gøres i tilfælde af en ulykke.

Koncernledelsen og bestyrelsen

Koncernledelsen består af 21 personer med koncernchef Allan Søgaard Larsen og vicekoncernchef Morten R. Pedersen i spidsen. Bestyrelsen består af 10 medlemmer med den tidligere Falck-direktør Lars Nørby Johansen som formand og Thorleif Krarup som næstformand. Derudover består bestyrelsen af Per Aastrup, Johannes Due, Steen Hemmingsen, Søren Thorup Sørensen og Henrik Poulsen samt de medarbejdervalgte medlemmer Mette Rosenfeldt, Vagn Flink Møller Pedersen og Jan Heine Lauvring.

Kilder

1. ↑ Falck Årsrapport 2010 2. ↑ Falck Årsrapport 2010 3. ↑ Falck køber aktierne i Zone-Redningskorpset hentet d. 17. oktober 2008

Se også

§ www.falck.com § www.falck.dk § Kurt Jacobsen, Falck 1906-2006, Lindhardt & Ringhof (2006) § Søren Mørch m.fl., Sophus har været der, Gads Forlag (2006) § Dag Christensen, Hele døgnet – hele året. Falcken/Falck 1949-2009, Orion (2009)

Eksterne henvisninger

§ Falck A/S - Danmark § Falcks forretningsområder § Falcks historie § Zone-Redningskorpsets venner - forening til bevarelse af bl.a. de gamle køretøjer