Diskussion:Fidibus (optænding)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sakset væk (se forklaring nedenfor)[rediger kildetekst]

Pimpsten til optænding

En Fidibus, kan være en strimmel papir til pibetænding, en sammenrullet avis eller et porøst materiale, eksempelvis pimpsten, vædet med en brændbar væske, til brug ved optænding i en pejs, brændeovn, grill, kakkelovn etc.

Trivia

Oprindelig blev gode cigarer, især fra Cuba omviklet af cedertræ, som blev brugt til at tænde cigaren.

Det var tidligere populært for nyrige, som ville vise deres velstand, at benytte pengesedler som fidibus, bland andet ved at tænde deres cigarer.

Årsag: Jeg har ved Google-søgning ikke været i stand til at finde noget sammenhæng mellem fidibus og pimpsten. Derfor har jeg sakset dette væk fra artiklen, ligesom jeg har fjernet triviaafsnittet. Alt dette kan gerne tilføjes igen hvis der kan findes kilder. Bruger:Nillerdk 15. jun 2009, 16:07 (CEST)

Påstand: "Forældet betegnelse" ?[rediger kildetekst]

Hvorfor skulle betegnelsen fidibus være "nu forældet" ? Og i så fald: Hvilken betegnelse bruges så "nu" ? Så vidt jeg ved, tænder man da stadig op med sammenrullet papir, altså fidibusser ... Betegnelsen bruges i hvert fald af bl.a. Patent- og Varemærkestyrelsen, Brændeovnsfirmaer m.m.Torben E. 15. mar 2010, 15:11 (CET)

Uforståelige dispositioner[rediger kildetekst]

Undertegnede er ikke enig i forskellige dispositioner, som er foretaget i denne artikel.
Der er eksempelvis indsat skabelonen orbogslignende opslag, hvilket jeg er lidt uforstående overfor, af Christian75 {{ordbog}}
Eksempelvis har det anerkendtt leksikon Den Nye Salmonsen i afsnit 1259 følgende at udsagn under opslaget Fidibus, Strimmel papir til pibetænding, hvilket er væsentlig kortere.
Jeg tillader mig derfor i forbindelse med ovennævnte at slette indsatte skabeloner og indsætter stub i stedet samt indsætter inwiki.
--Ultraman 15. mar 2010, 18:02 (CET)
Syntes blot at det lignede et ordbogslignende opslag - der er mange delte meninger om det emne - jeg er forholdsvis neutral. Men det er fint med mig at du fjerner den igen. Jeg fjerner også skabelonen her på diskussionssiden, ellers kommer artiklen til at fremgå på siden over ordbogslignende opslag: Kategori:Ordbogsopslagslignende artikler. Men i forhold til den tyske artikel står der ikke meget på den danske. En linie eller to kunne gøre undermærker. -- Christian75 16. mar 2010, 10:00 (CET)
Fint! Med hensyn til artiklens omfang, har den været mere fyldig men der foretaget væsentlige reduktioner af artiklen, siden oprettelsen, blandt andet er hele TRIVIA afsnittet slette, angiveligt på grund af manglende kildehenvisning. Jeg har selv bidraget med nævnte afsnit, og desværre uden kildehenvisning, som jeg for nuværende ikke kan identificer/ huske. Men ud af den blå luft er det skrevne ikke taget, men det kan selvfølgelig ikke bruges til noget. --Ultraman 16. mar 2010, 14:35 (CET)