Diskussion:Forn Siðr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Selvom der skulle være indhentet tilladelse til kopiering fra http://www.fornsidr.dk/education/index.html er artiklen vist ikke helt NPOV og tenderer til at være "De Gule Sider" agtig.--Heelgrasper 10. jun 2005 kl. 16:57 (CEST)

Det er ikke min klub, men jeg synes den er relevant at have med - vh. Nico 10. jun 2005 kl. 17:02 (CEST)
Helt bestemt. Jeg ville blot lige markere, at problemerne med den oprindelige artikel efter min mening ikke ville være løst, selvom det skulle vise sig, at vi havde tilladelse til at kopiere teksten.--Heelgrasper 10. jun 2005 kl. 17:33 (CEST)

Jeg syntes artiklen er pæn og neutral. Artiklen er næsten umulig ikke at lave "De Gule Sider"-agtig, hvis den også skal være neutral. Dog syntes jeg, at afsnittet om stiftelsen er stedvis forkert og tendiøs. Da jeg ikke selv ved meget om Forn Sidrs stiftelse, har jeg bedt min gode veninde Victoria Gotved (nævnt i artiklen) om hendes syn på stiftelsen, da hun var der. Hun plejer at kunne være neutral. --Livtraser 24. feb 2006 kl. 14:43 (CET)

Man kan jo diskutere om man kan undgå at være POV hvis man skriver om sig selv. Jeg synes ikke der virkede relevant at nævne navn på 3 af de 7 grundlæggere ej heller interessant om det var fra jylland eller sjælland derfor min lidt mere brede beskrivelse af omstændighederne. Det synes dorch at var. Sikkert fordi han var tilstedet og derfor synes det var vigtigt. Lennart Larsen 24. feb 2006 kl. 14:58 (CET)
Der er flere ting i det. For det første syntes jeg, at det er forkert at fremhæve Morten Grølsted som initiativtager. For det andet mener jeg de var tolv, for det tredje mener jeg den blev stiftet på Djursland.
At Forn Sidr blev godkendt i 2003, skyldtes at man skrev helt nye vedtægter. Formuleringen kan nemt lyde som om, at kirkeministeriet ombestemte sig. Det gjorde de ikke.
Men ellers er din omskrivning et godt skridt i den rigtige retning.--Livtraser 24. feb 2006 kl. 15:13 (CET)
Ifølge fornsidr.dk var det tolv så du har ret der. Hvis du er sikker på at det var Djursland så skal det selvfølge rettes. Også fint med mig at stryge initiativtagerens navn da han eneste bedrift tilsyneladende var at indkalde til mødet eller tager jeg fejl? Lennart Larsen 24. feb 2006 kl. 15:58 (CET)
Vi er enig. Jeg er ikke skråsikker på det med Djursland; men min version var, at de mødtes hos en, der havde en gård på Djursland. Det er også lidt mere praktisk at holde en generalforsamling på en gård end i en park i Odense; men jeg er ikke sikker.--Livtraser 24. feb 2006 kl. 18:17 (CET)

Hvorfor er det forkert at fremhæve mig som initiativtager? Er du ude på historieforfalskning? Jeg har siden 1977 hvor jeg hørte om Sveinbjørn Beinteinsson og Ásatrúarfélagið på Island arbejdet for at gøre asatroen til et anerkendt trossamfund i Danmark. Det var simpelthen ikke blevet til noget hvis ikke jeg i 1993 havde begyndt en målrettet kampange for at få oprettet et trossamfund for asatro. Prøv at henvende dig til Sörine Gejl og Kjartan Faber der stod bag forsøget på at oprette Ásatrúsamfundet der ikke blev til noget. FornSiðr var heller ikke blevet til noget hvis ikke jeg, på kræmmermarksparken havde insisteret på at gå videre med det der skulle blive til FornSidr, hvor folk som Pelle Bull og Gudrun Gotved udelukkende var mødt op der for at få det stoppet. (hvilket formodentlig er baggrunden for deres intriger vendt mod undertegnede)

Tallet syv på de der mødte op i krammermarksparken er også forkert. Ud over en tre - fire bipersoner der var påhæng til nogle af de nævnte, mangler der en vigtig person i sammenhængen; nemlig Poul Martin Jensen. Det var moderatoren og ejeren af epostlisten Asatro Nord. Hvis der er nogen udover mig der er de virkelige initiativtagere til FornSiðr så er det Poul Martin Jensen. Desværre for ham kunne han ikke finde klangbund for sin folketro-orienterede asatro blandt de der meldte sig ind i FornSiðr i de første år, hvorefter han meldte sig ud i 1999.
I øvrigt var Erik "den røde" Sanquist ikke med i Kræmmermarksparken i Odense. Grølheim 16. jan 2007 kl. 14:59 (CET)

Navnet[rediger kildetekst]

Navnet af organisationen er Forn Siðr - Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark. Forn Siðr er et generelt begreb for den Nordiske religionen som findes til eksempel i Færeyinga saga, Saga Magnús konungs Erlingssonar, Saga Ólafs hins helga og Skjöldunga saga (Se artikel Nordisk religion!) Derfor tekstens titel skulle være Forn Siðr - Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark og Forn Siðr skal omdirigeres til Nordisk religion.--Rumpenisse 16. jul 2011, 16:53 (CEST)

Der er mange organisationer, der har navne, der er adskilligt længere end det, de almindeligvis kaldes. Det er der næppe noget at gøre ved, og hvis et kort navn er det, der typisk anvendes, er det også som hovedregel det, vi benytter til artiklen. At "Forn Siðr" på andre sprog end dansk betegner et bredere fænomen, er ikke specielt relevant. --Palnatoke 17. jul 2011, 00:08 (CEST)