Diskussion:Freden i Roskilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sverige Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Sverige, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Sverigerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Norge Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Norge, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Norgerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Den eksterne henvisning til Fredstraktaten fungerer ikke. Det er der i øvrigt rigtigt meget, der ikke gør på det anviste netsted. Mon ikke det er bedst at slette henvisningen?

--Sten Porse 9. aug 2004 kl. 21:36 (CEST)


For min skyld er du velkommen til at slette henvisningen, når den alligevel ikke virker er den irrelevant. Forresten findes traktatens tekst i sin helhed på Wikisource (se wikisource:Freden i Roskilde) - var det ikke en ide at henvise dertil og nøjes med baggrundsbeskrivelsen her?--Christian S 9. aug 2004 kl. 21:51 (CEST)

Skulle lige til at foreslå det ;-) Nico 10. aug 2004 kl. 00:44 (CEST)

Er Bohus ikke den danske stavemåde ? -vh Nico 20. sep 2004 kl. 23:03 (CEST)

Jo, det danske navn er Bohuslen. Snio 22. sep 2004 kl. 15:58 (CEST)

Hesselø[redigér wikikode]

Palmes udtalelse var vist ikke så central som denne artikel og Hesselø-artiklen giver udtryk af. http://www.dr.dk/videnskab/principia/old/242002_prin_arkiv.html har denne udlægning, der forekommer mere ædruelig: "I 1983 udbrød der en konflikt mellem Danmark og Sverige om afgrænsningen af landenes kontinentalsokkelområder. Den danske regering havde givet tilladelse til at foretage prøveboringer efter olie og gas i farvandet NØ for Hesselø, som man anså for at ligge inden for den danske territorialgrænse. Sverige gjorde imidlertid også krav på området. Hesselø blev derfor en meget vigtig brik i konflikten, fordi Danmark lagde stor vægt på øens placering i forbindelse med grænsedragningen. I konfliktens hede nåede Sveriges daværende statsminister, Olof Palme, at udtale, at han i henhold til Roskildefreden fra 1658 anså Hesselø for at være svensk. Konflikten blev dog bilagt efter forhandlinger, og Hesselø fik ligesom Læsø, Anholt og Bornholm fuld vægt i udregningen af de territoriale grænser." --Palnatoke 29. okt 2004 kl. 23:11 (CEST)


Hvordan skulle Sverige gøre krav på området, foruden roskildefreden?

Som jeg husker de almindelige regler for dragning af grænser i havet, bruger man et ligeafstandsprincip, altså at grænsen går lige langt fra hver af landenes kyst, men man regner ikke ubeboede øer med. Og svenskernes påstand var (igen ifølge min hukommelse) at Hesselø ikke skulle regnes med, fordi den var så ubetydelig. Det gør pokker til forskel om man på den danske side måler fra Sjællands nordkyst eller fra Hesselø.
Jeg ser Palmes udtalelse som reaktion på tilsvarende tåbelige udtalelser fra dansk side, om at man ville sætte flåden ind osv.
Endelig kan man overveje om Hesselø ikke tidligere har været regnet med til Halland. Jeg ved det ikke, men det forekommer absolut muligt og kan vel undersøges. --Palnatoke 29. okt 2004 kl. 23:48 (CEST)
Også jeg husker sagen sådan, at det svenske synspunkt byggede på Hesseløs ubetydelighed.--Troels Nybo 30. okt 2004 kl. 00:03 (CEST)
Hesselø var beboet. Hven hørte til Sjælland, mens Anholt var en hallandsk ø, men det ændrede ikke at Hven blev svensk ved roskildefreden.
Hvis man endelig skal tillægge Palmes ord nogen vægt, er spørgsmålet vel om Hesselø var beboet i 1658.
Og, kære 81.230.96.21, måske kunne man lokke dig til at oprette en brugerkonto eller i det mindste at signere dine indlæg? --Palnatoke 30. okt 2004 kl. 09:11 (CEST)

Hven[redigér wikikode]

Kan se Hven blev overført til Skåne i 1654, men lader den stå alligevel, da den jo trods alt ligger for sig selv og har en historie, der afviger fra det egl. Skåne. Mvh --X 28. okt 2011, 03:08 (CEST)