Diskussion:Gadejord (substrat)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Det er mig, som har formuleret teksten, og derfor må jeg tage det til mig, når nogen rejser tvivl om, hvorvidt den er udtryk for NPOV. Det var den ikke, og da dette er en encyclopædi og ikke stedet for personlige sym- og antipatier, har jeg fjernet det 2. afsnit. --Sten Porse 26. sep 2005 kl. 21:25 (CEST)

Jeg er ikke så glad for det poetiske udtryk "skovvæsener", og det mere prosaiske skovvæsen betyder jo noget andet. Bortset fra det, så bruger træer og planter jo mest jord til at holde sig fast i. Så problemet med gadejordens kvalitet ligger vel mest i manglende gødningstilførsel, traktose og måske manglende vandtilførsel pga. asfaltering og kloakering? --Sir48 (Thyge) 26. sep 2005 kl. 23:10 (CEST)
Skriv endelig om og til :-) Mvh Malene Thyssen 26. sep 2005 kl. 23:31 (CEST)
nu er jeg ikke rigtig nogen træmand :)--Sir48 (Thyge) 27. sep 2005 kl. 00:12 (CEST)
Pointen er faktisk den, at det netop ikke slår til at skaffe de levende væsner fra skovbiotoperne (her altså træerne) vand, luft og gødning. Træpleje må nødvendigvis bestå i omhyggelig og indsigtsfuld pleje af træerne, og det er på ingen måde tilstrækkeligt at sørge for forankring, vand, luft og gødning. Derfor må træernes jord også indeholde hele den diversitet af bakterier, svampe og jordbundsdyr, som den gør i skoven, og det er ikke tilfældet i gadejord.
Må jeg i øvrigt henvise til den forskningsindsats, som ligger bag mit "poetiske" udtryk? Ved opslag på Google under navne som Alex Shigo, Claus Mattheck og Donald Marx vil man finde, at der faktisk er god, prosaisk baggrund for mit ordvalg.--Sten Porse 27. sep 2005 kl. 08:09 (CEST)
Kunne man skrive "skovplanter" i stedet? --Palnatoke 27. sep 2005 kl. 08:21 (CEST)
Jeg er med Sten på dette punkt. Han er i høj grad fagmand her. I øvrigt mener jeg ikke ordet skovvæsner i sig selv er NPOV, højst lidt usædvanligt, men det er jo forfatteren af artiklens ret at vælge ordene, så længe det hverken er forkert eller NPOV. Sten jeg synes vi skal have din kommentar om bakterierne, svampene og jordbundsdyrene ind i artiklen, det vil kunne besvare f.eks. Thyges spørgsmål. Mvh Malene Thyssen 27. sep 2005 kl. 09:13 (CEST)
Så har jeg forsøgt at lave en nedpoetiseret udgave af afsnit 2. Dvs. at det gerne skulle være blevet mere argumenterende end propaganderende, men jeg håber på jeres fortsatte opmærksomhed og kritik! Mvh. --Sten Porse 27. sep 2005 kl. 09:34 (CEST)
Jeg synes det ser meget flot ud nu :-) Måske vil jeg på et tidspunkt supplere med et afsnit eller en selvstændig artikel om behandling af byjord/gadejord ved opgravning, men det bliver ikke foreløbig. Hvis andre tager emnet op, så ved jeg grundlæggende at opgravet jord i Kbh bliver analyseret, karteret (brokker siet fra) og renset inden den bruges til opfyld eller i bedste fald blandes med kompost til kompostmuld. G®iffen 27. sep 2005 kl. 12:51 (CEST)