Diskussion:Gefion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Der er flere versioner af historien, men er det ikke Väneren, der ifølge myten skulle være hullet efterladt af Gefion? Mäleren ligger helt ovre ved Stockholm og er mindre og langt fra sammenlignelig med Sjælland. Hvad menes der iøvrigt med "Danmark, det senere Västmanland" ?

--Apm 7. sep 2005 kl. 13:22 (CEST)

Det undrede jeg mig nemlig også selv over, og satte mig for at finde svaret. I Snorri Sturlusons "Heimskringla" står der følgende:
KONG GYLFI regerede i det Land, som nu hedder Svitjod (Sverige). Det fortælles om ham, at han i et af sine lystige Luner gav en omrejsende Kvinde en "Plovsland" i sit Rige, saa stort som fire Okser kunde pløje løs paa en Dag og en Nat. Denne Kvinde var af Asernes Slægt og hed Gefjun (Gefion). Hun tog fire Okser nord fra Jåtunhejm, de var hendes Sønner med en Jætte; dem spændte hun for Ploven; og Ploven gik saa tungt og dybt, at Landet løsnedes. Okserne trak dette Land vestpaa ud paa Havet og stansede i et Sund. Der lagde Gefjun Landet og gav det Navn, hun kaldte det Selund (Sjælland). Og der, hvor Landet var fjernet, blev der et Vand, det, som nu kaldes Lågen (Mälaren) i Svitjod. Og Lågen har Vige, der svarer til Næssene i Selund. [1]
Hvis man zoomer ind på Mälaren med f.eks. Google Earth, så kan man faktisk godt se, at den følger næssene på Sjællands østlige del tilnærmelsesvis. Så det skal nok passe, at der rent faktisk er tale om denne sø.
Jeg har også altid forstået at det var Vänern, der var tale om. Det giver også mere mening rent geografisk, og det er også den sø, det størrelsesmæssigt kommer tættest på Sjælland. Mälaren er ikke større end Lolland-Falster. Mon ikke Snorri har misfostået noget? --IbRas 10. jan 2007 kl. 21:39 (CET)
Måske, men som sådan er det fuldstændig ligegyldigt om det geografisk passer sammen eller ej. I den virkelige verden er det jo urealistisk at tro på at historien rent faktisk har fundet sted, så det eneste vi kan holde os til er jo legenden som en smuk fiktiv saga, og den siger at det er Mälaren, hvorfor al videnskabelig argumentation er overflødig. --Emilsj 11. jan 2007 kl. 18:05 (CET)hej jeg er ved at lave en historie om gefion kan i hjælpe mig med nogle inspirationer til den det ville jeg sætte pris på kan jeg få et svar hurtigst muligt for jeg skal snart fremlægge den mvh oliver 6kl.

Tjaah, der står hvad der står. Der er åbenbart ikke nogen der har skrevet mere, men hvis du selv finder ud af mere end artiklen rummer, er du velkommen til at tilføje det og på den måde bidrage til vores allesammens encyklopædi. Med venlig hilsen --Jørgen 5. maj 2006 kl. 10:10 (CEST)