Diskussion:Harald 3. Blåtand

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

At denne konge på engelsk kaldes "Gormson" eller "Gormsson", er irrelevant. På dansk kaldes han Blåtand.

Hvad samtiden kaldte ham, véd jeg ikke.

Sebastjan


Samtidens danskere kaldte ham Harald den Gode Gormsson.

Haabet 31. Maj 2003 kl.22:50 (CEST)

Sønder Vissing-stenen: Harald Blåtand giftede sig i slutningen af 900 årene med en vendisk prinsesse. Hendes navn var Tove og hun var datter af Mistivoi, som var Knees over Bispesædet Oldenborg. Knees betyder konge. I 900-årene rejste Tove en sten over sin moder. Runestenen kalder vi i dag Sønder Vissing-stenen og indskriften lyder:

"Tove lod gøre mindesmærke, Mistivis datter, Harald den Gode Gormsøns kone, efter sin moder".



vi ved så sige ingen ting ved om Hald Blåtand, på nær, at han døde 1/11. - Det er temmelig tvivlsomt.

1/11 er Allehelgens dag, og Adams placering af Haralds dødsdag på den dato er snarest Adams forsøg på at lægge op til en helgenkåring af den danske missionskonge, der naturligvis var Adams helt.


Jeg har forsøgt at finde en kilde til at Blåtand blev kaldt Klak, men det eneste jeg har fundet om Klak i 900-tallet er denne: http://www.mobilixnet.dk/~mob71739/Historie/Klakharald.htm som konkluderer at der er tale om en ellers ukendt Harald, som er lidt yngre end Blåtand; - så hvis der ikke er nogen seriøs kilde, foreslår jeg sætningen slettet. vh Nico 11. dec 2003 kl. 22:25 (CET)


Kilden til navnet Harad Klak er Roskildekrøniken. Så det må stå til troende.

Harald Blåtand var ikke Harald Klak

Det er misvisende at påstå at Harald Blåtand skulle være den samme som Harald Klak. Harald Klak var også konge af Danmark og lod sig også døbe, men dette var i 826. harald Klak søgte Kejser Ludvigs hjælp pga. interne magtkampe om tronen i Danmark. Kejser Ludvig gav sin hjælp tilgengæld for at Harald Klak lod sig døbe, og det gjorde han så. Men han blev fordrevet fra anmark og nåede ikke at have nogen indflydelse. Det er i hvert fald noget sludder at blande de to Haralder sammen, da de virker næsten 100 år fra hinanden


Det er ikke mig der har sammen blandet de to Haralder, det er Roskildekrøniken. Indtil ca. år 1200 var Harald Klak og Harald Blåtand, den samme, efter den tid blev tilnavnet Klak, flyttet tilbage i tiden til den tideliger Harald. Sådan går det når tilnavne kommer i overskud.


Skal vi så ikke bruge de sidste 800 år brug af navnene og slette Klak ved Harald Blåtand ? (alternativt nævne det som en kuriositet sidst i artiklen) ; Navneforvirringen omkring de gamle konger er rigelig stor i forvejen ;-) Nico 12. dec 2003 kl. 16:17 (CET)


Nu ved vi så lidt om de gamle konger, at jeg syntes det er kedligt at slætte navnet helt. Ikke mindst kan forviringen genopstå hvis man ikke laver en forklaring, omkring navnet.