Spring til indhold

Diskussion:Hyrevogn

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Det siges at betegnelsen taxa kun må benyttes af de selskaber der er "godkendt" af de øvrige taxaselskaber – Dette kræver vist en uddybning. -- C960657 20. mar 2006 kl. 23:21 (CET)

Taxa er et firmanavn og intet andet.[rediger kildetekst]

Taxa er kun et firmanavn for en hyrevognscentral, på samme måde som Føtex er et firmanavn for et varehus. Derfor er det en stor fejl at kalde en Taxi for en Taxa, hvorimod en Taxa altid er en Taxi. Før 1973 skulle man have en Droske bevilling for at være Taxa vognmand. Taxa er det eneste selskab, der har lov til at køre med et trekantet friskilt på taget, alle andre skal køre med et firkantet friskilt. Næsten alle større hyrevognsselskaber i Danmark er i dag (2006) udstyret med ikke alene GPS, men også med elektronisk kommunikation, mellem centralen og vognene, således at vognens position og turtildeling foretages ud fra GPS signalet. En del har tillige kameraovervågning samt nødopkaldsknap.


Ovenstående er ganske korrekt, men sproget dannes af dem, der bruger det... Jeg håber dog du er enig i mine rettelser.Hs 4. jul 2006 kl. 11:36 (CEST)

Jeg har hørt om et gammelt begreb - hjemmevogn. Det blev brugt tidligt i 1900 tallet om små vognmænd på landet, som havde et automobil, og som kunne køre for jordmødre og læger mm. som ikke selv havde bil. Jeg har bl.a. hørt om Købmanden i Kettinge ved Nysted på Lolland skulle have haft en Ford T, som blev brugt som "hjemmevogn". Disse hjemmevogne har ikke haft taxameter, så jeg antager at man har enten hafy faste aftaler, eller måske aftalt prisen pr gang. Man skal her huske at biler på den tid ikke nødvendigvis havde kilometertæller som standard udstyr (omtalte hjemmevogn fra Kettinge havde ikke). På Google giver ordet "hjemmevogn" nul/zero/nada hits.

Når nu sproget dannes af dem, der bruger det er det jo ganske interessant at hele molevitten (taxa/taxi) omdigeriges til "hyrevogn". Det er meget muligt at dette er det korrekte ord, men vel næppe det mest benyttede i denne sammenhæng. Er der nogen derude der har en forklaringen på det rent lingvistiske i denne spegede affære? Mvh. --Poker-DM 13. nov 2008, 02:22 (CET)