Diskussion:IRA

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
  • Denne artikel er blandt dem, som har været vist flest gange på den danske Wikipedia. Du kan derfor være med til at højne Wikipedias brugervenlighed ved at forbedre denne artikel.
  • Har du specifikke kommentarer til artiklens indhold eller detaljerede forslag til ændringer og tilføjelser, bedes du skrive dem her på denne diskussionside.


Uheldig artikel[rediger kildetekst]

Denne artikel er så faktuel fejlagtig som den kan være. Og lad os håbe ingen baserer sig på den. I dens aktuelle udgave fremgår det fx at IRA blev stiftet i 1969 - (det var det provisoriske IRA, det oprindelige IRA blev stiftet mange mange år tidligere og PIRA og OIRA splittede udfra dette i 1969). Der står også at IRA (PIRA) stadig er aktiv, men der har været våbenhvile i mere end 10 år og deres tidligere ledelse sidder nu i regeringen i Nordirland med bl.a. Ian Paisley. IRA's våben er dertil blevet tilintetgjort af dem selv og under international kontrol og selv UDP m.fl. har godkendt at det er sket og er indgået i samarbejde med den republikanske bevægelse. Der står også at IRA blev stiftet som en væbnet gren af Sinn Fein ... men det var omvendt at IRA oprettede Sinn Fein (det provisioriske som en udsplitning fra det officielle) primo 70 som en politisk del. Det fremgår at IRA ikke har (havde) en leder men en fælles ledelse. Men der har altid været en Chief of Staff. O.s.v. o.s.v. Det er dertil helt rimeligt med listen over terrorhandlinger/væbnede aktioner. Men dem der angives er for manges vedkommende ikke tillagt IRA eller er udvalgt blandt direkte ulykker og ikke direkte mål - hvilket jo ikke gør skaden mindre. Dertil fremgår der intet om organisationens mål o.s.v. Det handler ikke om holdninger, men om at man skal passe på med at skrive artikler hvis man er helt uvidende om emnet. Pyha. Overvejer om jeg kaster mig ud i at gøre noget ved det en dag. Men bare for nu - denne reaktion på en artikel der er så kort og sjusket at det ville være bedre om den ikke var der. --CarstenLevin 26. nov 2007, 08:20 (CET)


Skar ned og redigerede[rediger kildetekst]

Hvis ikke andre tager sig sammen vil jeg på et tidspunkt gå ind og gennemskrive denne artikel så den kommer til at give et historisk helhedsbillede af IRA i sammenhæng med irsk historie o.s.v. Aktuelt har jeg blot skåret det værste vrøvl væk fra den eksisterende tekst og tilføjet en ajourføring der i det mindste korrekt angiver at IRA ikke i dag fører nogen væbnet kamp og at de via deres politiske fløj indgår i regeringen i Nordirland og ikke i dag er en væbnet organisation.