Diskussion:Internationale Valutafond

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Til gengæld for lånet forpligter landene sig til at søsætte reformer

Søsætte reformer? Vel efter eng. launch reforms. Ukritisk brug af ordbog - som ham der i et brev skrev "Flachs mein Freund" (= Hør min ven). :)

Sebastjan 09 maj 2005 kl. 11:15 (CEST)

Billedadvarsel[redigér wikikode]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

  • Rtc satte slettemarkør DeleteImage:IMF_HQ.jpg: {{delete|"These photographs are in the public domain. They are free to use ''for publication purposes''." (emphasized by me). Press license. Derivative work and commercial use not expressly permitted.(diff);

-- CommonsTicker 26. mar 2007 kl. 12:13 (CEST)

Devalueringsvåben?[redigér wikikode]

"Før 2. verdenskrig, havde de forskellige lande ofte brugt devalueringsvåbenet, til at bekrige hinanden økonomisk." Jeg kan ikke finde nogen kilde på denne artikel, og heller ikke på den engelske udgave af siden er der brugt en sådan formulering. Da devaluering blev brugt for at gøre nationalstaternes produkter mere attraktive på andre markeder, er det mere at anse som et selvforsvar end et angreb. Jeg foreslår en formulering mere i stil med: "Op til 2. verdenskrig forsøgte forskellige lande at skabe bedre eksportforhold, ved at devaluere sin valuta. Derved kunne man underbyde markedsprisen på sine varer i udlandet."

"Derefter oprettede man en organisation, der skulle forsøge at skabe en fornuftig international arbejdsdeling." Hvilken organisation er der tale om? IMF, som der står senere i artiklen, har til opgave at forhindre devaluering af valuta, eller mere korrekt holde øje med at valutakurser bliver sat i overensstemmelse med internationale regler. Der henvises nok til GATT, det senere WTO, men dette fremgår slet ikke.

Mit bud på historieafsnittet er som følger:

Historie
Op til 2. verdenskrig forsøgte forskellige lande at skabe bedre eksportforhold, ved at devaluere sin valuta. Derved kunne man underbyde markedsprisen på sine varer i udlandet. En generel holdning blandt økonomer og flere statsoverhoveder, efter 2. verdenskrig var at devaluering var en af årsagerne til denne kunne finde sted. Dette medførte at man afholdte konferencen ved Bretton Woods i USA hvor man oprettede GATT, verdensbanken og IMF. Disse havde forskellige opgaver hvor IMF skulle forhindre devalueringer. I stedet for at devaluere, skulle lande i nød, kunne optage lån i valutafonden mod økonomiske krav stillet af fonden. I dag, yder fonden først og fremmest lån til u-landene og de tidligere kommunistiske lande.

Kilde: http://leksikon.org/art.php?n=3383

Jonas Yde 6. jul 2010, 15:37 (CEST)