Diskussion:Islandsk hest

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Islands flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Island, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Island-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

"Den islandske hest er efterkommer af de heste vikingerne havde med sig, da de bosatte sig på Island i niende og tiende århundrede."

Denne oplysning kan ikke dokmenters med eneste knogle. Vikingetidens heste var langt spinkler end den islandske hest.

Den islandske hest må istedet nedstamme fra ridertidens kampheste, som må være indført i midelalderen kort før at det blev forbut at indføre heste til Island. Det blev nemlig forbudt at indføre heste fordi de nye heste havde medført sygdomme, som totalt havde udrydet de oprindelige spinkle heste.

Jeg er mest stemt for at slette Haabets tekst i denne artikel. Der er ikke angivet kilde, sproget mangler desperat rettelser og meget virker som ren spekulation. Hvad siger I andre? Mvh Malene Thyssen 28. apr 2005 kl. 14:41 (CEST)
Jeg har ikke den fjerneste anelse om, hvad der er korrekt i denne sag, men generelt er jeg altid positiv over for at slette Haabets udokumenterede påstande. I dette tilfælde har der dog været mange ændringer siden Haabets sidste rettelser, så jeg er ikke helt klar over, hvad det konkret er, du vil slette. --Twid 28. apr 2005 kl. 19:36 (CEST)
Dyrlægevagten har den samme opfattelse:
Som navnet antyder, så stammer denne race fra Island. Nærmere betegnet, stammer den 
Islandske hest fra de heste, som vikinger medbragte da de omkring 800-tallet bosatte 
sig på Island. Der har ikke været importeret heste siden. 
Den oprindelige vikingetidshest var iøvrigt mig bekendt en bred og langsom ekvipage, der under ingen omstændigheder kunne bruges til opsiddet kamp. -- Bruger:Wegge 28. apr 2005 kl. 20:17 (CEST)
Det var nu mest teksten derunder der lyder som mere eller mindre ren spekulation:

Der må være en helt bestemt grund til at indføre en hest, i 1240. Svaret er at ridertiden var begyndt i Europa og man ved at der islændre som studede i Paris, måske en af dem har vundet en hest i en kosbar hest i en ridertunering. Got nok var der ikke aldelsmænd på Island, og kun aldelsmænd kunne deltage. Men man kender Islændinge fra den tid som havde en stamtavle som gik tilbage til de norske konger i ren mandslinje. Så det var muligt at deltage som en prins. Og høvisk dannelse var også noget som islænderne dyrkede. Fysisk muskel træning og udholdenhed var ikke noget som man dyrkede i milledaldrens aldel (det var derfor at man inførte turneringerne) og derfor er det ikke utænkligt at en stærk islands knægt havde en vinder canse.

   * Den Islandske hest's stærke ryg skyldes at riderne havde en tung rustning, som ville overblaste en normal hesteryg.
   * Tølt, var en nødvendighed da hesten ikke kunne holde til at den tunge rider gyngede i sadlen.
   * Flyvende pas var den gang art, som riderne brugte når de stormede imod hinanden, med fældede lanser.
   * Den fineste heste farve var hvid, og generne for den hvide farve kan mutere over i andre farver. Ligesom den Islandske hest har mange farver.

Det er klart at hvis en islænder vinder frankrigs finste hingst, så må han have den med hjem og vise den frem på Island.


Mvh Malene Thyssen 29. apr 2005 kl. 00:30 (CEST)

Ja, den er jeg enig i er det rene tankespind. -- Bruger:Wegge 29. apr 2005 kl. 00:38 (CEST)

Formet[rediger kildetekst]

Det barske klima på Island formede igennem tiderne hesten til en kompakt, nøjsom og hårdfør race.

Det er formentlig nærmere avl, der har formet hesten til klimaet – evolution gennem naturlig selektion går meget langsomt.

Pony[rediger kildetekst]

Det har altid heddet en islandsk hest, da ordet pony gælder britiske småheste . 87.49.45.153 23. jun. 2022, 02:25 (CEST)[svar]