Diskussion:Johan Nicolai Madvig

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Folketinget Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Folketinget, et forsøg på at koordinere oprettelsen af folketingsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Madvig var enten at betragte som en af de mere konservative inden for den nationalliberale kreds, med et tilsvarende lidt konservativt, nyhumanistisk dannelsesbegreb. På den anden side var Madvig langt forud for sin tid, ved at være kritisk over for nationalromantikken særligt i den form Grundtvig ville give den, og ved at tænke over en retsorden, der skulle gælde for hele verden allerede i 1880erne.

Kan vi bruge Madvigs kritik af den nationale romantik idag? Hans sporadiske opfattelse af både national og personlig udvikling ligner en moderne opfattelse af identitetsdannelse. Han talte for, at alle indflydelser udefra får indflydelse på identiteten, både den personlige og den nationale. Derfor ville det være vanvittigt, at søge efter det særligt danske og fremme dette på bekostning af andet. Vi skulle søge det universelle i bevidstheden om, at vi søgte med et dansk udgangspunkt.

Madvig var ikke postmoderne, han troede på en harmonisk personlighedsdannelse. Men han var ekstremt fremsynet og i tråd med f.eks. Kierkegaard i sin personlighedspsykologi.