Diskussion:John Coltrane

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jazz Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Jazz, et forsøg på at koordinere oprettelsen af jazz-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Jeg har netop gennemlæst Coltrane-artiklen, og mener den indeholder en hel del problemer både faktuelt og tendensielt. 1) Det er problematisk at hævde, at han fik sit 'store gennembrud' i forbindelse med "Kind of Blue" - hvorfor ikke "Milestones" eller engagementet hos Davis i det hele taget?? 2) Det er misvisende at skrive, at han efter "Kind of Blue" gik 'i gang med en række plader i eget navn'. Det var han begyndt på to år tidligere i 1957 - f.eks. "Dakar", "Traning' in", "Blue Train", "Lush Life" og mange andre. 3) Sidst i artiklens andet afsnit hedder det, at JC 'fjerner sig mere og mere fra det tematiske spil og det lyriske udtryk' i forbindelse med hans inspiration fra indisk og afrikans musik. Det er misvisende, da det 'tematiske' og 'lyriske' er væsentlige elementer i JC's udtryk gennem hele hans karriere - blandt de meget tydeligt eksempler fra hans senere år er "First Meditations (for Quartet)"(1965) og "Stellar Regions" (1967). 4) Den 'klassisk' kvartet med Tyner, Garrison og Jones fungerede frem til efteråret 1965, ikke 1966. 5) Det er diskutabelt, om det giver mening at betegne Dolphy som 'free-jazz'-kunstner. 6) Det næstsidste afsnit giver det fejlagtige indtryk, at optagelsene fra Carnegie Hall er det eneste vidnesbyrd om samarbejdet med Monk. JC medvirkede på flere - iøvrigt fremragende - indspilninger med Monk. I øvrigt kunne dette samarbejde med god ret hævdes at være 'hans store gennembrud' jf. 1)

mvh Jens Rasmussen

Start en diskussion om John Coltrane

Start en diskussion