Diskussion:Jonas Collin

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Guldalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Guldalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af guldalder-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Hej Alphalphi, - Tak for dit initiativ med denne artikel (som jeg savnede men ikke havde taget mig sammen til at gøre noget ved!).

Det er da rigtigt at Collin oftest huskes for sin støtte til HCA, men at han udrettede meget andet godt i forskellige retninger. Dog er jeg overrasket over at ("guldalderdigteren") Kierkegaard nævnes. Han var som bekendt formuende, og det overrasker mig at Collin skulle have kunnet gøre noget for ham. Hvad er din kilde?

HCAs interesse for Louise Collin var (efter mit skøn) ikke så meget en erotisk betagelse som et ønske om at vinde social position som svigersøn til Collin. Om relationen mellem Louise og Havfruen er jeg usikker (i givet fald står havfruen for HCA, og prinsen for Louise!).

Jeg vil tygge lidt på hvad jeg evt. vil tilføje i artiklen. -- Sebastjan 24. sep. 2005 kl. 08:45 (CEST)

Jeg kan ikke udtale mig om karakteren af HCA's forhold til Louise Collin, men forholdet er næppe relevant i en artikel om Jonas Collin. Omtalen bør flyttes til artiklen H.C. Andersen. Byrial 24. sep 2005 kl. 12:28 (CEST)
Jeg har alle informationer om Jonas Collin fra den angivne kilde[1]. Hvis du følge linket er der et afsnit der lyder Jonas Collin var i lange perioder økonomisk direktør for Det Kongelige Teater og havde stor indflydelse på repertoiret og opsætningerne på teatret . Han fik stor betydning for den litterære periode, der kaldes guldalderen, som fostrede en lang række personligheder indenfor kunst, kultur og videnskab, således bl.a. Søren Kierkegaard og H.C. Andersen. --Alphalphi 24. sep 2005 kl. 17:15 (CEST)
Jeg forstår ikke hvordan du ud fra præmisserne 1) "Collin fik stor betydning for guldalderen" og 2) "Guldalderen fostrede bl.a. Søren Kierkegaard" når frem til konklusionen 3) "Collin var faderskikkelse for Søren Kierkegaard". Det er en ny form for logik for mig. Hvis sagen ikke kan underbygges mere, foreslår jeg omtalen af Kierkegaard slettet. Byrial 25. sep 2005 kl. 00:47 (CEST)

Jonas Collin den yngre[rediger kildetekst]

Artiklen bør nok lige omtale Jonas Collins barnebarn, der delte navn med bedstefaderen. Der er vist praksis for at omtale dem som henholdsvis den ældre og den yngre, når der er behov for at skille dem ad (jf. her).--Heelgrasper 24. sep 2005 kl. 12:09 (CEST)