Diskussion:Kalaha

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Spil og Lege Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Spil og Lege, et forsøg på at koordinere oprettelsen af spil- og legerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Dansk variant[redigér wikikode]

Efter hvad jeg ved, plejer de kalaha-spil der sælges i danmark at have 72 kugler, hvor hver spiller har 6 felter. Her er reglerne:

  • Hvis man lander i sin egen kalaha, får man ekstratur
  • hvis man slutter i et "alm. hul" hvori der allerede ligger kugler, tager man alle dem op og fortsætter
  • hvis man slutter i en tom på egen banehalvdel, tager man den kugle, og modstanderes overfor, og hælder i sin kalaha, og så er det modstanderes tur

Det viser sig at der er en optimal strategi for at vinde spillet med disse regler. (se http://trebe.dk/wiki/index.php/Dansk/KalahaGjortKedeligt). Man spiller kuglerne fra hullerne:

1, 5, 1, 5, 4, 6, 3, 4, 6, 2, 4, 4, 3, 4, 6, 4, 5, 1, 1, 5, 4, 5, 2, 4, 5, 6, 4, 3, 6, 3, 1, 6, 5, 1, 5, 6, 6, 3, 6, 5, 6, 1

I nævnte rækkefølge, hvorefter man har 70 kugler i sin egen kalaha, mens modstanderen sidder tilbage med 2. Er det bare mig der er helt rundt på gulvet, eller kender andre den udgave (og vinderstrategien)?

-- Bruger:Wegge 16. apr 2005 kl. 22:14 (CEST)

Det med at tage kuglerne fra modstanderens hul overfor kendte jeg ikke. Er der også en optimal strategi uden denne regel? Bare nysgerrig ... --Rune Magnussen 16. apr 2005 kl. 22:23 (CEST)
Hvis man spiller uden at kunne samle modstanderes kugler op, men stadig kan fortsætte, er man stadig sikret 36 kugler i første runde med ovenstående trækplan. Herefter kan man i det mindste ikke tabe, men modstanderen kunne tænkes at lure en kunsten af, hvorefter der er lagt op til uafgjort. -- Wegge?
Wegge(?) du har misforstået reglerne. Der er ikke fortsat tur efter regel 3. I den vindende strategi kommer den heller ikke i anvendelse før til allersidst, hvor man tager 7 af modspillerens kugler, som så har 2 tilbage, og man mister tur. Der er derfor den samme vindende strategi uden "saml modstanderes kugler overfor op" BeeJay 17. apr 2005 kl. 00:01 (CEST)
Wegges beskrivelse svarer til, hvad jeg husker om spillet (det er nok 10 år siden, jeg sidst har spillet). Og til de spilleregler, som Danspil har lagt på nettet: http://www.danspil.dk/spillevejledninger/Kalahavejl.pdf . Uden at hævde, at Danspil har monopol på Kalaha i Danmark, vil jeg mene, at det derfor er de mest almindelig anvendte regler i Danmark. Den optimale spilstrategi kendte jeg ikke, men det ville nok også have taget noget af fornøjelsen fra min barndoms spil:p --Heelgrasper 16. apr 2005 kl. 22:27 (CEST)
Nej, Danspils regler har åbenbart ikke "regel 2" med (fortsæt turen med alle kugler). Gad vide hvor den regel har sneget sig ind? Jeg har set den på tryk i et spil købt idag, og det er den regel jeg selv har spillet med de sidste 25 år. -- BeeJay 17. apr 2005 kl. 00:07 (CEST)
I mine øjne er reglen med at man fortsætter med at tage kugler hvis man lander i et felt med kugler i, en forkert regel der aldrig har eksisteret, men som en spilproducent har opfundet el.lign. I følge den engelske wikipedia findes den heller ikke. Og spiller man Kalaha på nettet (spil.tv2.dk) gælder den regel heller ikke. Jeg foreslår den stryges fra artiklen. (skrev 87.59.229.227 (diskussion • bidrag) 3. feb 2009, 16:08. Husk at signere dine indlæg.)

Jeg er ret sikker på at reglen om at hvis man lander i et felt hvor der allerede ligger kugler må man tage disse op og fortsætte, ikke eksisterer. Til gengæld gælder det, at hvis man lander i et af sine egne tomme huller vinder man den sidst lagte kugle samt kuglerne i modstanderens hul overfor. Dette regelsdæt har jeg fra min danske version af kalaha (kan desværre ikke undersøge producenen lige nu), og jeg mener den tilføjer spillet langt mere dybte og strategi, hvorfor jeg mener det må være den rigtige regel. (skrev 85.80.149.49 (diskussion • bidrag) 30. maj 2009, 22:41 . Husk at signere dine indlæg.)