Diskussion:Kartoffeltyskere

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Landbrug Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Landbrug, et forsøg på at koordinere oprettelsen af landbrugsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

I årbog 'Fra Ribe amt 2000' har jeg skrevet en artikel 'Skjoldbjerg - Kartoffeltyskere og hedekolonosering' s.195-214. Her fortæller jeg om 26 familier, der slog sig ned i Skjoldbjerg eller Moltenberg, som de kaldte det, men først rejste halvdelen of senere de sidste minus en, der blev et stykke tid, men uden at eftérlade familie.

Området blev så delt i fire lige store dele. Min et elelr andet tipoldefar overtog stedet, og min broder har endnu i dag en del af den oprindelige gård.

Laust Kristensen
laustk@adslhome.dk


Kartoffeltyskere eller...?[rediger kildetekst]

Jeg vil gerne slå et slag for, at denne artikel flyttes tilbage under overskriften Kartoffeltyskere. Den nuværende overskrift er intetsigende. Calvin 14. jan 2009, 17:41 (CET)

....og det vil jeg gerne støtte.--Lcl 14. jan 2009, 17:48 (CET)

Jeg synes nu stadigvæk "Tyske landarbejdere i Danmark" er bedst, men jeg anerkender da at "kartoffeltyskere" er et brugt begreb i offentligheden. Det gode ved at beholde det første er at man kan søge på nationaliteten "tyske", "polske", "svenske" (regner med at påbegynde en artikel om svenske landarbejdere i Danmark på et tidspunkt) og lynhurtigt finde frem til den ønskede artikel. Med "kartoffeltyskere" skal man så at sige kende begrebet i forvejen for at finde artiklen. Men hvis der kan laves et redirect til "kartoffeltyskere" på søgningen "Tyske landarbejdere i Danmark", vil jeg ikke klage over en tilbageflytning :-) - Hubertus 14. jan 2009, 18:16 (CET)
Kartoffeltyskere lyder alt for slangagtigt. Vi kalder heller ikke en artikel om grønlandske indvandrere for "kajakeskimoerne" eller lignende. --Rasmus81 14. jan 2009, 18:20 (CET)
Kartoffeltyskerne er en bestemt gruppe landarbejdere/småbønder og deres efterkommere, og nej, det er ikke slang. --Palnatoke 14. jan 2009, 19:37 (CET)
Nå, og siger det ligesom "Roepolakker" er slang. --Rasmus81 14. jan 2009, 19:41 (CET)
Du kan jo ved lejlighed tjekke om andre encyklopædier har et opslag om roepolakker.. --Palnatoke 14. jan 2009, 20:15 (CET)
Nu var der jo ikke tale om landarbejdere, men kolonister, dvs. selvejere og de kom til Danmark fra Pfalz og Hessen i én omgang i tiden omkring 1760. (læs evt. artiklen;-)), så den generelle titel "Tyske landarbejdere" er i hvert fald helt misvisende. Denne indvandring kan slet ikke sammenlignes med de polske gæstearbejdere (roepolakker) der især kom til Lolland-Falster og Sydsjælland i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet. Lad os se at få artiklemn tilbage under Kartoffeltyskere som netop dækker det omhandlede begreb (prøv evt. lige at google "kartoffeltyskere" og se, at det er et helt anerkendt begreb, se f.eks. her: [1].--Lcl 14. jan 2009, 20:47 (CET)
Kan vi da lige se at få den artikel flyttet tilbage hvor den hører til. Den her misforståede politiske korrekthed er ikke særlig informativ. -- Bruger:Wegge 14. jan 2009, 22:09 (CET)

En lidt for hurtig flytning har været tilfældet her. Hvis en anden populær term dækker begrebet, kan vi tage en diskussion, indtil da må den flyttes tilbage. --Anjoe (Anders) 15. jan 2009, 01:54 (CET)

Artiklen hed vist oprindeligt "Kartoffeltyskere". Jeg har ændret holdning. Kartoffeltyskere er ok med mig. --Rasmus81 16. jan 2009, 08:10 (CET)

Det var ikke kartoffeltyskerne der indførte kartoflen til Danmark[rediger kildetekst]

se evt her http://www.kartoffelmuseum.dk/kartoflens_historie.htm --Lcl 15. aug 2011, 19:26 (CEST)