Diskussion:Klaipėda-regionens historie

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tysklands våben Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tyskland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Tysklandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
WikiProjekt Litauen Denne artikel er en del af WikiProjekt Litauen, der er et forsøg på at koordinere dækningen af Litauen-artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Flytning af artiklen til Klaipeda regionen[rediger kildetekst]

Jeg foreslå artiklen flyttet til Klaipeda regionen. Baggrunden er at området nu i næsten 90 år har være litauisk, og det litauiske navn for området er litauisk: Klaipėdos kraštas, lt:Klaipėdos kraštas, på dansk Klaipeda regionen. Iøvrigt har artiklen samme navn på engelsk: en:Klaipėda Region (Klaipeda region), på polsk: pl:Okręg Kłajpedy (Klaipeda distrikt) og på ukrainsk: uk:Клайпедський край (Klaipeda-regionen). Der skal selvfølgelig laves REDIRECT fra Memelland, ligesom navnet på tysk skal forklares enten bedre i indledningen, eller i det historiske afsnit!
Jeg er opmæksom på at artiklen på tysk hedder de:Memelland. Jeg betragter den titel som tysk synsvinkel i lighed med {{dansk synsvinkel}}.
På fransk hedder artiklen fr:Territoire de Memel, det er HELT klart en fransk synsvinkel, eftersom det var områdets navn under det franske mandat under Folkeforbundet.
Afrikaans af:Memelland tysk/hollandsk synsvinkel!
Hollandsk nl:Memelland påvirket af tysk synsvinkel!
Jeg tror hverken artikelnavnet på se:wiki, no:wiki, nn:wiki eller fi:wiki har været diskuteret (det fremgår i hvert fald ikke af diskussionssiderne på de sprog, som er tomme)!
Jeg henviser i øvrigt til den flere år lange diskussion på en:Talk:Klaipėda Region, hvor man nåede til consensus, eller i hvert fald afgjorde navnet til Klaipėda Region.
--mvh Per (PerV) 11. nov 2009, 14:37 (CET)

Man kunne jo argitere for at det litauske navn var litauisk synsvinkel, men problemet lige nu er nok at der står næsten intet om området i dag. På den engelske er der netop et stort afsnit om området i dag med valgresultater og demografi. Hvis dette blev udvidet på den danske ville jeg ikke se et problem i omdøbning. --Broadbeer 11. nov 2009, 14:51 (CET)

Har netop rullet artiklen tilbage: Rettelserne var først og fremmest reavancistiske, Nazi-tysklands indmarch, som var en besættelse, blev ændret til befrielse. Om man ser det som befrielse eller besættelse afhænger selvfølgelig af i hvor langt tidsperspektiv man ser det.
Men det ER hævet over enhver tvivl, at den Tyske Orden invadere både Kalliningrad regionen, og Klaipeda regionen, og for den sags skyld Letland og Livland og fordrev de baltiske stammer, eller udryddede det lokale sprog, der er MASSER af kilder at henvise til, så, ja en befrielse er efter min mening, at give BEFOLKNINGSFLERTALLET DERES land tilbage
Der blev iøvrigt påstået, at der var "et befolkningsflertal for genforening med Preussen" i Klaipeda-regionen. Jeg har allerede påvist med statistik at der IKKE var et flertal af tyskere i regionen! Der var 41% nationalsindede tyskere i regionen i flg. en TYSK kilde
I øvrigt har jeg konstateret, at samtlige Bruger:Grimm rettelser her har SAMME tendens: han har rettet i denne artikel, i Klaipėda, Nemunas, Sovjetsk (Kaliningrad oblast) alle rettelser er med ikke bare "tyske briller" men DIREKTE revacistiske!
Jeg vil chekke disse rettelser mere og sikkert også rulle dem tilbage, og iøvrigt holde et vågent øje med Bruger:Grimm--mvh Per (PerV) 4. dec 2009, 00:11 (CET)

Jeg flytter hermed artiklen til Klaipėda-regionen, da denne artikel endnu ikke findes. Der mangler dog en del om regionen i dag, så det må vi sørge for at få tilføjet. --Lindberg 10. mar 2010, 18:54 (CET)

Klaipeda regionen[rediger kildetekst]

Klaipeda regionen er ikke nogen administrativ enhed i Litauen, der er altså ingen valgresultater eller anden statistik at omtale. Der er derimod en artikel Klaipeda amt, som helt sikkert skal udbygges. Artiklen Klaipeda-regionens historie hedder netop sådan, fordi det er historien om et område, der har ét til fælles: Det var besat af tyske indvandrere gennem flere århundreder. Områdets størrelse har skiftet gennem århundrederne, og sammenfalder ikke med Klaipeda amt idag.

Jeg mener faktisk IKKE vi skal skrive Klaipeda-regionen/Klaipeda-regionens historie ind i artiklen om Klaipeda amt. Klaipeda amt opstod først engang i 1940'erne, og bør have sit eget historiske afsnit.

Der er flere historiske regioner/områder, i Litauen mindst 5. Hvis/når vi skriver om dem, vil det være umuligt at skrive dem ind i den administrative struktur, der findes i Litauen idag. Vi vil kunne linke til artiklerne om disse regioners/områders historie fra artikler om de aktuelle amter, men det vil også være umuligt i forbindelse med disse områder/regioner, at skrive om aktuelle begivenheder.

Oprindeligt hed artiklen Memelland og var netop en artikel om områdets/regionens historie, ikke en artikel om Klaipeda amt.

Jeg synes man bør diskutere en flytning FØR man foretager den, specielt når det fremgår, at emnet allerede har været diskuteret.

Jeg foreslår derfor at Bruger:Lindberg diskuterer flytningen INDEN der foretages en flytning. Jeg ruller flytningen tilbage.--mvh Per (PerV) 11. mar 2010, 10:06 (CET)

Jeg undrer mig over at artiklen om det veldefinerede område Memelland har et navn, der ikke er "Memelland" - som beskrevet ovenfor, er "Klaipeda-regionen" mest af alt et knæfald for de nuværende herskere i området. --Palnatoke 12. mar 2010, 22:56 (CET)
Jeg mener ikke man kan tale om "et knæfald for de nuværende herskere".
Alene at anvende ordet "herskere" er for mig upassende. Området har været under Litauisk kontrol siden 1923, det er anerkendt først af Folkeforbundet, senere af FN, EU, NATO, Frankrig, Tyskland, Polen og for den sags skyld både USA, Sovjet og Rusland, for ikke at nævne Danmark, Norge og Sverige. De eneste jeg kender til, der argumenterer imod tilhørsforholdet, er dybt nationalchauvinistiske tyskere medlemmer af Bund der Vertriebenen (BdV), Reuters om Erika Steinbach og Bund der Vertriebenen BdVs egen hjemmeside. Alle seriøse involverede internationale parter er således enige om områdets tilhørsforhold. Litauen "hersker" altså ikke mere over Klaipeda-regionen end Danmark "hersker" over Sønderjylland, du mener vel ikke vi skal omdøbe artiklerne om Sønderjylland til Nordslesvig?
Når jeg dertil lægger, at det ikke, i en 750 eller 500 års (afhængigt af hvordan vi tæller det) besættelse, nogensinde lykkedes de tyske "herskere", på trods af en meget hårdhændet nationalchavinistik politik, at repræsentere et befolkningsflertal i regionen, anser jeg dit ord "herskere" for upassende.
Klaipeda regionen var besat i 500-750 år, af udenlandske herskere. Det er for mig bevist!
Og så til sidst, det kan godt være at Memelland er veldefineret for dig, det er der netop taget højde for med REDIRECT, og med forklaringerne i artiklen. Landsdelen, har som Sønderjylland haft sit faste navn siden kort efter 1. verdenskrig. Jeg mener faktisk ikke du vil kunne finde ret mange mennesker yngre end dig, der ville vide, at Memelland ligger i Litauen.
Jeg véd hvor Memelland ligger, men efter som jeg ikke skriver i wikipedia kun for dem over 55, mener jeg vi skal navngive artiklerne med det gengs anvendte navn ... blandt de "almindelige" danskere!
PS: "som beskrevet ovenfor, er "Klaipeda-regionen" ... et knæfald", jeg beklager, men jeg kan faktisk ikke se, at det ovenfor er beskrevet, jeg kan se, at Broadbeer er kommet med "en strøtanke" om at man "kunne" agitere for ... men så vidt jeg kan se, er der ikke fremsat et eneste argument for denne "strøtanke", ligesom du heller ikke argumenterer
PPS: Tak for udbytning af kortet, det var en lapsus :(
--mvh Per (PerV) 13. mar 2010, 03:14 (CET)
Når man læser introduktionen, står det klart, at "Klaipeda-regionen" ikke er et veldefineret område. Hvad der derimod (via Versaillestraktaten) er veldefineret, er "Territoire de Memel", som på dansk er mest kendt under det tyske navn. På den anden side - du lader til at have så voldsomme følelser på spil her, at det nok er mere givtigt bare at lade dig skrive. Så kan vi andre rette til, hvis der bliver for meget POV. --Palnatoke 14. mar 2010, 21:45 (CET)