Diskussion:Ler

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jeg vil nu mene at ler er et mineral (kaolinit, smectit, montmorilonit mv). Der er i min terminologi ikke noget der hedder en jordtype. Der findes jordbundstyper, men her indgår ler ikke. Ler er også en sedimentfraktion, med mediandiameter mindre en 63 mikrometer.

Det ville være dejligt, hvis folk underskrev deres diskussionsindlæg. Det ville f.eks. gøre det lettere at forstå dybden i en bemærkning som "Der er i min terminologi ikke noget der hedder en jordtype." For hvad skal man svare på det? I de praktiske jordbrugsfag findes der faktisk en terminologi, hvor begrebet jordtype indgår som et fagudtryk, og hvor ler er en delmængde af begrebet jordtype.
Mon ikke din tvivl opstår ud fra dine egne begreber om, hvad "mineraler" er. Det er nemlig på den ene side sandt, at kaolinit, smectit, montmorilonit og alle de andre navngivne lermineraler er mineraler, men derfra kan man på den anden side ikke slutte, at blandingsprodukter som ler er mineraler.
Hvad angår ler som sedimentfraktion, så er vi enige om, at ler er et definitionsspørgsmål, som drejer sig om den - vilkårligt - valgte maskestørrelse i den sidste si, man bruger i teksturanalysen.
Men i øvrigt kan jeg da kun opfordre folk med faglig viden til at rette artiklerne, så de bliver korrekte!
Mvh. --Sten Porse 6. jan 2006 kl. 20:02 (CET)