Diskussion:Lungekræft

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Lungekræft, Asbest -Knud Wilson,Læge. Rypevej 18, 9970 Strandby E-mail: khwils@bbnpost.dk

Vedrørende lungekræft: I Wikipedia påtås det, at den væsentlgiste årsag til lungekræft er tobaksrygning, men den grundlæggende årsag til lungekræft er de partikler, som mennesker udsættes for og derfor er den store stigning i lungekræft kommet i forbindelse med den voldsomt voksende industri og særlig efter sidste verdenskrig. i mit materiale fr 1943 til 1976 mere end en 10 dobling. Mange forhold tyder på, at der er tale om en kombination af samvirkende årsager. Carcinogener har mennesker været udsat for siden man begyndte at bruge ild og forbrænding. Tobakrygning har man haft fra 1492, da tobakken blev ført til Europa. Man har søgt meget efter carcinogener i tobakken, men fundene har været begrænsede. Tobakkens virkning er snarere, at den hæmmer de selvrensende funktioner i de store luftveje, hvor partikler aflejres. I de store luftveje (trachea ogh bronchier)har mennesker et psudostratificeret endethel, en overgangsform til det planocellulære væv og derfor kommer stigningen overvejende som planocellulære carcinomer. Næsen er en del af luftvejene og når møbel- og maskinsnedkere udvikler adnocarcinomer i det kirtelrige væv i næsen, så er årsagen ganske givet træstøvet, der danner tjære, når der opvarmes ved slibning med ståluld, der giver metalpartikler og sandpapir med stenpartikler. Hvorfor skulle det være anderledes i lungegerne, der hører med til luftvejene. Såfremt årsagen til lungekræft udelukkende var carcinogener i luftform så ville man sandsynligvis få adenocrcinomer spredt ud i lungerne.. Asbest er stenstøv. I Strandby fik vi en epidemi af lungekræft på grund af stenstøv med tjære fra en asfaltfabrik. Den asbest der er farlig, mener jeg, er den blå asbest med jern, der er magnetisk og derfor vil binde carcinogene, der jo er elektrofile. Asbest bør snarere betegnes som en transportør, der fanger carcinogener. Vi har således 3 faktorer:Carcinogener, Partikler(Transportører) og stoffer der hæmmer lungernes selvrensende funktion. Det er spørgsmål af vidt rækkende betydning. Tobak er eget ansvar medens partikler er arbejdsgiverens, forsikringsselskabets ansvar økonomisk som forureningsmæssigt. Jeg skal i øvrigt henvise til mine bøger Mågecanceren 1ste-2 del, der er en beskrivelse af en lungekræft epidemi her i Strandby og en epidemi, der på en enestående måde fortæller lungekræftens epidemiologi. Bøgerne kan lånes på biblioteket. Knud Wilson, Læge Rypevej 18, 9970 Strandby Tlf:98480403, E-mail:khwils@bbnpost.dk

Når du tydeligvis har forstand på emnet, vil det gavne alle parter, hvis du selv redigerer artiklen og sørger for at rette de fejl, som du måtte finde. Du skal også være velkommen til at udvide artiklen. --|EPO| COM: 21. jan 2011, 16:05 (CET)