Diskussion:Martyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Islam Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Islam, et forsøg på at koordinere oprettelsen af islam-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Der står i afsnittet Kristendom at

“Det fremgår, at det er en god handling at give sit liv for troen, og at belønningen er frelse.”

Det er intet i Apostlenes Gerninger – eller i Bibelen i det hele taget – der siger at belønningen for at give sit liv for troen er frelse. Frelsen i kristendom afhænger alene af at man tror på at Jesus er inkarnationen af Kristus, Messias, og at man bliver døbt på denne tro. Som kristen er man altså allerede frelst, og et martyrium bringer ingen yderligere frelse. En kristen forventes at holde ved sin tro, og at forsvare den, men der er – i modsætning til i islam – ikke belæg for at sige at et martyrium er noget efterstræbelsesværdigt per se.
Da frelse altså ikke er en direkte følge af martyriet, og da det ikke i fortællingen om Stefanus (ApG 7:54-60) fremgår at det er en god handling at give sit liv for troen, foreslår jeg at hele sætningen slettes.
--Blanu 16. sep 2005 kl. 11:55 (CEST)

Sætning slettet d.d.
--Blanu 17. sep 2005 kl. 10:58 (CEST)
Hejsa Klaus. Jeg er ikke helt enig med din kommentar ovenfor. Det har traditionelt været en udbredt opfattelse også i kristendommen, at martyriet sikrede folk en direkte billet til himlen. En sådan opfattelse kan sagtens eksistere uden eksplicit bibelsk belæg, men der er faktisk også vers i Bibelen, der peger i denne retning, f.eks. Åb. 6,9 og 20,4. --Pinnerup 22. mar 2006 kl. 19:04 (CET)

Flyttet kommentar fra 195.41.138.33 i Kategori:Kvalitetscheck nødvendigt:

Ved ikke om det er her jeg skal skrive det, men jeg bemærkede at forklaringen af "Martyr" ikke stemmer overens med den engelske udgave. Den danske udgave forudsætter at det er i forbindelse med en religiøs indstilling at man mister livet, mens den engelske siger at det både kan være generelle overbevisninger og religiøse trosspørgsmål.

Tak for et fantastisk leksikon

Mvh - Niels

Kernebetydningen går på den religiøse, der dør for sin religion, men at begrebet med tiden er blevet udvidet til at dække over almindelige ideologier tillige er der ikke noget usædvanligt i. Det er blot en naturlig udvidelse af ordets brug. Men vi bør nok tage en bemærkning om denne brug med i artiklen. Jeg vil prøve at flette det ind :) --Pinnerup 22. mar 2006 kl. 19:04 (CET)

Martyrdom indenfor islam[redigér wikikode]

Underafsnittet om islam og de dertilhørende perspektiver om martyrdom indenfor islam er tvivlsomme og til tider misvisende. Skabelonen Ingen Kilder er blevet tilføjet d.d. artikel bredt og specielt Kilder mangler under det omtalte afsnit. Mvh. --Xhmee 12. dec 2012, 12:32 (CET)