Diskussion:Menighedsfakultetet

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Aarhus Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Aarhus, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Aarhus-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Hertil hører afvisning af kvindelige præster, homoseksuelle ægteskaber m.v.

Jeg slettede denne sætning, da det er svært at se den snævre sammehæng med bibelsynet, som der var lagt op til. Det virker heller ikke specielt NPOV at fremhæve to ting, der afvises, og så tilføje et m.v., da man unægtelig får det indtryk, at det kun betyder, at der er ting, der afvises.

Jeg vil dog ikke begive mig ud i en større kamp, hvis der er flertal for at inkludere sætningen igen.--Heelgrasper 24. sep 2005 kl. 09:48 (CEST)

OK. Derimod synes jeg faktisk, at fundamentalistisk er bedre end konservativt. Det handler om, at man anser bibelens ord for den eneste sandhed. Man er ekstremt bibeltro. Det er, hvad der dybest set ligger i ordet fundamentalistisk - man holder sig strengt til fundamentet, bibelen. Konservativt betyder derimod, at man bevarer det eksisterende. Det vil de næppe selv skrive under på. F.eks. stod der i den oprindelige (kopierede) tekst noget om at uddanne "fremtidens præster". Man opfatter altså sig selv som fremadrettet, hvilket er det modsatte af konservativt. Jeg ved så godt, at fundamentalistisk i forbindelse med Islam har fået en kedelig klang, men hvis man går ud fra den egentlige betydning af ordet, mener jeg det er præcist. Lars Helbo

Et konservativt bibelsyn har en ganske bestemt betydning og adskiller sig fx fra et ortodokst bibelsyn. I Menighedsfakultetets vedtægter står der i §2:

[Bibelen er] den absolutte autoritet i alle spørgsmål vedrørende tro og livsførelse, og som sådan norm for kirkens forkyndelse og lære

Dermed er bibelsynet konservativt og ikke ortodokst, som også hævder bibelens ufejlbarlighed i spørgsmål om biologi, historie, geografi osv. Skelnet mellem det konservative og det ortodokse bibelsyn indgår normalt i gymnasieundervisningen i religion og blev fx i den lærebog, jeg blev undervist efter på Grenå Gymnasium, beskrevet på netop den skitserede måde. Fundamentalistisk er i den sammenhæng en meget upræcis betegnelse, der desuden, som du selv nævner, har fået nogle undertoner siden 1970'erne, der gør det meget svært at anvende ordet på en måde, der ikke bliver POV.--Heelgrasper 24. sep 2005 kl. 10:45 (CEST)