Diskussion:Mikalojus Konstantinas Čiurlionis

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Maleri Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Maleri, et forsøg på at koordinere oprettelsen af malerirelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
WikiProjekt Litauen Denne artikel er en del af WikiProjekt Litauen, der er et forsøg på at koordinere dækningen af Litauen-artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Jeg er forvirret over stavemåden i hans fornavn. Jeg er stødt på to alternativer:

  • Mikolajus
  • Mikalojus

Jeg er tilbøjelig til at tro, at sidstnævnte er den korrekte, men kan ikke sige det med sikkerhed.

--Troels Nybo 12. sep 2004 kl. 00:16 (CEST)


Heller ikke jeg kan sige noget sikkert. Men i Finland og baltiske lande optræder navnet Nikolaj som Mikkola eller Mikolaus. Derimod ser Mikalojus mistænkeligt ud.

Sebastjan 12 sep. 2004 kl. 09:10 (CEST)

Jeg lavede nogle søgninger på Google efter de to stavemåder, både med og uden efternavn. Resultatet af disse "afstemninger" var ikke entydigt; men min gamle historielærer lærte mig også engang, at man ikke skal tælle kildeskrifterne, man skal veje dem. Det forekommer mig, at der på begge sider er kilder af betydelig vægt; men at litauerne selv synes at foretrække stavemåden Mikalojus. Måske er det en litauisk variant af Michael?
--Troels Nybo 12. sep 2004 kl. 11:33 (CEST)
I overensstemmelse med mit forrige indlæg har jeg nu ændret stavemåden til Mikalojus, der også bruges i den engelsksprogede artikel. Det kan tilføjes, at jeg et enkelt sted er stødt på Mikolojus. Der er åbenbart betydelig forvirring. Det kan vel også hænge sammen med, at litauiske navne ofte må være blevet skrevet med kyrilliske bogstaver, medens landet var under russisk herredømme? --Troels Nybo 19. okt 2004 kl. 09:54 (CEST)
På litauisk hedder han "Mikalojus Konstantinas Čiurlionis" (litauisk, nominativ) men litauisk grammatik kan bøje navne i kasus, se f.eks. denne side fra Lietuvos Bankas: http://www.lb.lt/lt/banknotai/progines_ciurlionis.html Valentin 21. okt 2007, 23:15 (CEST)