Diskussion:Mohammed Mossadeq

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Lindberg, jeg kan se at du har sat et skilt på, hvor du skirver at 'artiklens neutralitet er omstridt', og jeg går ud fra at det er dig, som mener det. Er det korrekt? Hvorfor mener du det? Jeg ved godt at den engelske side om samme emne, hvoraf meget af teksten er hentet, har dette prædikat, men den er også meget længere - meget af den har jeg ikke læst, og der kan meget vel være tvivlsomme påstande i dén.

Men i og med at det er en demokratisk valgt premierminister som er blevet væltet af USA og storbritannien, og at det konstitutionelle monarki fra 1906 blev nedlagt og afløst af enevælde - ja faktisk diktatur - så mener jeg at der skal tages udgangspunkt i den svage part som bliver væltet. Der er mange flere detaljer i artiklen Det iranske statskup 1953. I en biografisk artikel om manden, må den omstændighed at han uretmæssigt blev væltet naturligt have høj præferans. Hvad mener du mere der skal tilføjes Er det den passus om at han var den 3.verdens helt, som du er blevet stødt over? Jamen det var han. Jeg skal også have tilføjet et sted at Khomeiny i 1979 kaldte USAs ambassade for en 'spionrede'. Og det var også lige hvad den var, for det var fra ambassaden at kuppet blev tilrettelagt.John Peters 9. jun 2008, 15:13 (CEST)

NPOV, bl.a.: landets status som lydstat under vestmagterne, var meget folkekær og elsket. (på den engelske side ser det ud som om shiaerne var imod ham). Santac 9. jun 2008, 16:15 (CEST)

Okay det med lydstat kan måske ændres. Jeg skal se på det med shiaerne, men det er i så fald mullaherne der tænkes på. Med hensyn til at være folkekær og elsket så var han ihvertfald bredt respekteret og også af USA, som anså ham som en modererende indflydelse i mellemøsten, som det fremgår af BBCs radiodokumentar fra 2005 som der linkes til i artiklen om kuppet. Men det var briterne som i 2 verdenskrige havde fået deres olie fra de selvsamme felter som Mossadegh nu nationaliserede, som fik overtalt amerikanerne til at gribe ind, men først i 1953 da Eisenhower var præsident,- Truman ville ikke være med. Et lidt tabu-emne er hvem som var britisk premierminister, nemlig Winston Churchill. De arkiver i London som dækker denne tid er lukket, og det officielle Storbrittanien er sikkert godt tilfreds med at det udelukkende er Anden Verdenskrig vi husker Churchill for.John Peters 9. jun 2008, 16:56 (CEST)