Diskussion:Mommark

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Man har oprindeligt ment at forleddet kom af gammel dansk mandsnavn Momme - I dag hæder man mere til en formodning om, at forleddet stammer af substantivet "mo"= sort ler, moler - hvorefter Mommark betyder rydningen med det sorte ler (Kilde: Bogen Alsiske Stednavne, udgivet af Alsingergildet) (Skrev 86.52.211.146 (diskussion • bidrag) 28. okt 2008, 08:46. Husk at signere dine indlæg.)

KOMMENTAR:

Jeg ser, der skrives, at Momark Færgegaard efter 2. Verdenskrig blev benyttet til "russiske krigsfanger". Det kan jeg slet ikke forstille mig! De stakkels mennesker, der boede på Momark Færgegaard, var ikke "krigsfanger", men civile, der først var flygtet mod vest fra Stalins tropper, og dernæst trængt mod nord af Hitlers tropper. Fra Danzig-området blev de på Hitlers befaling sejlet til Sønderborg og indkvarteret i Momark, før de kom vidre til lejre andre steder i Danmark. Vi havde 250.000 flygtninge i Danmark efter krigen. Og der var kun 4 mill. danskere til at betale.

De mennesker, der boede på Momark Færgegaard (som jeg kender til), var LETTISKE flygtninge. Men der KAN have været flygtninge fra de andre baltiske lande. MEN IKKE "RUSSISKE KRIGSFANGER",

Jeg skriver på en bog om dem, der var der. Jeg fundet dem rundt om i verden. Alle voksne i lejrene en nu døde, Men i dag (24.04.12) kommer en gruppe, der var børn i lejren i Momark Færgegaard, til Danmark - rejsende fra Australien, hvor de bor nu, - for at besøge de lejre, hvor de levede 1945-1949: Momark, Aalborg Øst, Hasseris v. Aalborg, Oxbøl og Jonstrup. Jeg skal vise dem rundt til alle stederne.

Jeg har arbejdet med sagen i 40 år og har tidligere talt med lettiske flygtninge fra USA og Canada. Dette er første gang jeg får historien fra den gruppe, der ente i Australien. Ingen af letterne kom hjem til Letland, som jo nu var taget af Sovjet Unionen.

Jeg skriver mere, når jeg har talt med mine gæster. Med venlig hilsen, Peter Wendelboe 24.04.12

Jeg har nu talt med mine gæster. De var som nævnt børn dengang og husker ikke alt ... for livet er jo gået vider for dem i deres nye hjemland. De fortæller, at der godt kan have været nogle RUSSERE i lejren, som tyskerne havde taget som fanger og brugt som en slags "slaver". Jeg skriver mere senere, ... men der kan godt gå nogen tid før jeg har 100% styr på historien.

Jeg vil værdsætte enhver information som læsere af dette indlæg måtte have om flygtningene på Momark Færgegaard. Kontakt venligst via e-mail. På forhånd tak!

Med venlig hilsen, Peter Wendelboe peter@wendelboe.dk 25.04.12