Diskussion:Nældecelledyr

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Er "nældecelledyr" et almindeligt brugt ord om denne dyrerække, eller endnu en af Wikipedias særheder mht. terminologi? Mine opslagsbøger bruger kun "polypdyr" på dansk. Byrial 19. jan 2005 kl. 19:25 (CET)


Hej Byrial

Nældecelledyr er en videnskabelig anerkendt betegnelse for Cnidaria: http://www.google.dk/search?q=cache:www2.dmu.dk/1_viden/2_Publikationer/3_miljobib/rapporter/MB02.pdf+N%C3%A6ldecelledyr+Cnidaria

mvh Glenn 19. jan 2005 kl. 20:15 (CET)

Interessant. Den publikation fra Danmarks Miljøundersøgelser/Gads forlag som du henviser til (direkte henvisning), bruger "polypdyr" om klassen Hydrozoa som her kaldes "Små gopler". Nogen som kan kaste mere lys over dette? Byrial 19. jan 2005 kl. 20:34 (CET)

Hej Byrial

Polypdyr er det samme som Cnidaria:

Mange steder har jeg set, at man skriver en bredere kategori som f.eks. polypdyr ved en underkategori - se f.eks.:

mvh Glenn 19. jan 2005 kl. 20:51 (CET)


Bogen som du henviser til siger klart at polypdyr er klassen Hydrozoa. Det giver et troværdighedsproblem hvis du mener (som jeg) at polypdyr er det samme som Cnidaria. Derfor vil jeg ikke videre godtage den som kilde til betegnelsen "nældecelledyr".

"Danmarks Natur" (bogværk fra 1982) bruger "polypdyr" om rækken (som der kaldes Coelenterata), og kalder klasserne i rækken for:

Hydrozoa - smågopler
Scyphozoa - storgopler
Anthozoa - koraldyr
Ctenophora - ribbegopler

Værket har ikke ordet "nældecelledyr".

Det synes jeg virker som en normal navngivning som jeg kan genkende og er vant til.

Nogen som kan kaste mere lys over de danske termer?

Byrial 19. jan 2005 kl. 21:19 (CET)


Lige et øjeblik mens jeg undersøger sagen... Fedor 20. jan 2005 kl. 10:13 (CET)


En ting I må forstå er, at i taksonomien er det kun de såkaldte Latinske eller videnskabelige navne der er reele. De eventuelle danske navne for taksonomiske grupper (taxa) er fundet på hen af vejen, sekundære og ikke-bindende. På den ene side er det således lidt lige meget hvilke dansk navn et givet takson har, på den anden side er det ikke Wikipedias opgave at finde på danske navne, men beskrive dem der almindeligvis er anvendte i forvejen.

Her skal vi for øvrigt ignorere det vi selv personligt kan genkende og er vante til, men kun hvad eksperterne i de relevante gren anvender.

Nu er det sådan at mht. til Cnidaria er der to mulige danske navne der bliver anvendt, Nældecelledyr eller Polypdyr. Nogle bruger det ene, andre bruger det andet. På basis af 'Cnidaria' ville man tænke på 'Nældecelledyr' på grund af henvisning til cnidocyterne eller nældecellerne. I en bog jeg har "Dyrenes Udvikling" fra Gads forlag (1997) og skrevet af forskere i evolutionsbiologi stod der midlertid 'Polypdyr' for Cnidaria. Tre uddannede havbiologer (ikke forskere) i en bog, som Glenn kommer med, bruger 'Polypdyr' dog for 'små gopler' og 'Nældecelledyr' for 'Cnidaria'.

Det det vil sige er at vi kan bruge begge navne for at betegne gruppen 'Cnidaria', så vi kunne starte artiklen med:

Nældecelledyr eller Polypdyr er en gruppe af relativ enkle flercellede dyr der lever i vandet og hovedsagligt i havet.

Med hensyn til artiklens placering under enten Nældecelledyr eller Polypdyr, kan man tage et valg på basis af, at nogle navne kan være mere anvendte end andre, især i professionelle kredse. Jeg har prøvet at lave en oversigt, som I er velkomne til at ændre i:

Polypdyr Nældecelledyr
Bent Christensen, Bo Vest Pedersen, Bent Friis Theisen (1997) Karsten Dahl, Steffen Lundsten, Stig Asger Helmig (2003)
Danmarks Natur (1982)
Lars Skipper (amatør)

Det virker som om der er mest at sige for en placering under Polypdyr.

For at undgå at forvirre taksonomien med disse ustabile lokale navne bør de såkaldte Latinske navne stå forrest; også fordi en taksonomi reelt består af disse navne og ikke evt. lokale navne.

Så derfor bør den taksonomiske oversigt ændres på denne her måde (og jeg vil godt gøre det for jer):

Nældecelledyr eller Polypdyr er en gruppe af relativ enkle flercellede dyr der lever i vandet og hovedsagligt i havet.
  • Række Cnidaria (Nældecelledyr eller Polypdyr)
osv.

Mvh Fedor 20. jan 2005 kl. 11:53 (CET)

SDE har cnidarier: se polypdyr, og artiklen om polypdyr (skrevet af Kay W. Petersen) nævner Cnidaria som synonym. --Palnatoke 20. jan 2005 kl. 12:04 (CET)
Vi kan vel nærmest være fuldstændig ligeglad med hvad der står i SDE. Det er et af de mindre seriøse værker, hvoraf hovedredaktøren har indrømmet at have set stort på de præcise betegnelser for bestemtee grupper, hvis de stød for meget med hvad "folk" var vante til.... Fedor 20. jan 2005 kl. 12:45 (CET)
Du glemmer at vi skal beskrive de navne, der almindeligvis er anvendte i forvejen - og der er SDE en glimrende indikator. --Palnatoke 20. jan 2005 kl. 14:40 (CET)
Du glemmer at jeg lige selv har skrevet herforoven at vi skal bruge de navne som eksperterne i de relevante gren anvender. For opretholde Wikipedias kvalitet må vi først og fremmest basere os på ekspertviden. En leksikon, og DSE især, vil altid være en forvanskning af denne ekspertviden. Fedor 20. jan 2005 kl. 22:01 (CET)
Vi skal ikke nødvendigvis bruge de navne som fagfolk inden for det behandlede emne selv bruger, som de primære navne. Dels anvender de normalt systematiske navne i stedet for danske navne, og dels er fagfolk inden for zoologi ikke fagfolk vedr. dansk sprog. Artiklens primære navn bør efter min mening det almindeligt brugte danske navn blandt lægfolk.
Jeg konkluderer af diskussionen at det i dette tilfælde er polypdyr. Jeg vil derfor oprette kategorien Kategori:Polypdyr til medlemmerne af denne dyregruppe, når jeg når hertil i mit igangværende projekt med at kategorisere samtlige artikler om levende organismer. (Jeg er snart færdig med dyrene, derefter kommer svampe, planter, slimdyr mv. og bakterier, så der nok at se til). Byrial 20. jan 2005 kl. 22:31 (CET)
Vi skal selvfølgelig fortrinsvis følge hvad eksperterne i det relevante fagområder melder ud om et emne. Vi skal kun falde tilbage til forvanskede samlingsværker såsom DSE når vi ikke har noget fra eksperterne. En forvanskning af en forvanskning er altid dårligere end en forvanskning af ekspertviden. Jeg kan ikke se hvordan 'kendskab til det danske sprog' kan gøre en opfundet betegnelse bedre end det eksperterne selv anvender. I kan tro at jeg vil våge over Wikpedias høje standarder med hensyn til dette spørgsmål. Nu er Byrial heldig i, at der forskerne selv foretrækker 'polypdyr' fremfor 'nældecelledyr', men i andre tilfælde vil jeg ikke tillade at forvanskede lægmændsopfattelser sniger sig ind i biologiske artikler! Fedor 21. jan 2005 kl. 10:22 (CET)
Med andre ord skal du nok sørge for at forvanske, hvad der skal forvanskes. Held og lykke - og god arbejdslyst. --Palnatoke 21. jan 2005 kl. 13:19 (CET)
Hej Palnatoke. Ifølge Fedors hjemmeside har han læst biologi med speciale i palæontologi. I følge en eller anden diskussionsside på wikipedia har han nævnt, at han pt. arbejder med taksonomi. Hej Fedor - ret mig hvis jeg tager fejl med det sidste. mvh Glenn 21. jan 2005 kl. 19:23 (CET)

Hej Byrial, Fedor og Palnatoke

Der lader til at være forvirring på et højere plan?:

Kig lidt på disse kilder (tysk, norsk og svensk):

mvh Glenn 21. jan 2005 kl. 20:09 (CET)