Diskussion:Nærdødsoplevelse

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Folketro Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Folketro, et forsøg på at koordinere oprettelsen af folketro-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Sølvsnoren[rediger kildetekst]

Denne sølvsnor (som i øvrigt også er omtalt i Det gamle Testamente)

Er det utidig nysgerrighed at spørge om hvor i GT?

Sebastjan 22 apr. 2005 kl. 08:40 (CEST)

Godt spørgsmål. Det skal selvfølgelig anføres. Det er Prædikerens bog 12.6. Det skriver jeg i artiklen. Tak. --Kurt L 22. apr 2005 kl. 11:47 (CEST)
Hvorfor skulle den passus handle om "navlestrengen" og ikke blot om altings forgængelighed? --Palnatoke 22. apr 2005 kl. 12:45 (CEST)
Det kunne det vel godt. Men det er da tankevækkende, at netop ordet sølvsnor også er nævnt i Bibelen i forbindelse med døden (?) :-) --Kurt L 23. apr 2005 kl. 00:47 (CEST)

Nærdøds-oplevelser er oplevelser mennesker har haft, når de har været døde i kortere eller længere tid, og er blevet genoplivet.

Hvis man bliver genoplivet, har man da ikke været død? --Palnatoke 22. apr 2005 kl. 17:13 (CEST)
Forstår din undren. Men hvornår er man død? Dette (filosofiske) spørgsmål er jo løbende til diskussion: når hjertet er stoppet, når hjernen er sat ud, når der er ligpletter (det ultimative dødstegn)? Lingvistisk er ordet 'genoplive' forklaret som 'bringe nogen til live igen', altså må de have været 'ude af livet'. I forbindelse med beskrivelser af nærdød, har der netop været konstateret forskellige kliniske dødstegn, bl.a. på operationstuen. // Har du forslag til bedre ordvalg, er du velkommen til at rette. :-) --Kurt L 23. apr 2005 kl. 00:40 (CEST)
Har tænkt over ordvalget. Prøver at rette 'død' til 'livløs'. Det giver måske mindre misforståelse(?) :-) --Kurt L 23. apr 2005 kl. 12:37 (CEST)

Mangler den skeptiske vinkel[rediger kildetekst]

Artiklen er lige nu ikke særlig neutral, men kommer udelukkende med henvisninger fra esoterikere der argumenterer for at der er et liv efter døden. De tituleres med autoritetsstempler som dr.phil og psykiater på trods af at det ofte ikke er deres videnskabelige baggrund der har givet dem disse ideer. (Jeg har derfor suppleret en ekstra titel til Bertelsen og Jacobsen).

Nu ser det ud som om al evidens og videnskabelig forskning peger på eksistensen af evigt liv, men det er mildt sagt kontroversielt. Jeg foreslår derfor at disse betragtninger suppleres med en (neutral) redegørelse for skeptikernes argumenter mod disse tanker og en redegørelse for videnskabelige undersøgelser af fænomenet. Så får man begge sider af sagen repræsenteret, hvilket vel er i Wikipedias ånd. Nogen skal bare gøre det, og jeg er ikke sikker på at jeg er den rette. --Sangild 25. dec 2005 kl. 12:37 (CET)

Jeg er enig med Sangild for så vidt angår citatet af Jes Bertelsen. Som det hidtil har stået er det taget ud af en sammenhæng, - nemlig beskrivelsen af Sidpa Bardo i den tibetanske dødebog. Som citatet var anført så det ud som Jes Bertelsen selv var kilden til udsagnet, men læser man det pågældende afsnit i kilden ("Dybdepsykologi 2") fremgår det af sammenhængen, at det er en udlægning af teksten i den tibetanske dødebog. Bogen som citatet stammer fra er baseret på forelæsninger givet på Århus Universitet, så derfor var brugen af titlen "dr. phil." for så vidt ok (han er idéhistoriker). Jeg synes det fører for vidt at omskrive citatet så det passer ind i den aktuelle sammenhæng, og sletter det derfor helt. Hvis nogen mener det er meningsfuldt at beholde det, hører det efter min mening hjemme i den endnu uskrevne artikel om den tibetanske dødebog, Bardo Thödol. Hvis nogen genindføjer citatet i denne artikel skal der redegøres for, at at det er en udlægning af den tredje bardotilstand som den beskrives i den tibetanske dødebog. Der skal i så fald også omformuleres, så "forestillinger om en evig sjæl" ikke er koblet direkte sammen med citatet, da den tibetanske dødebog netop handler om sjælens befrielse, ikke om at sjælen er evig.
Jeg kender ikke Nils-Olof Jacobson og har derfor ikke forholdt mig til, om det er rimeligt at give ham titlen parapsykolog (det er det vel kun, hvis han er almindelig kendt som sådan). --Kassoe 14. jul 2006 kl. 22:29 (CEST)


Nahtod-Erfahrung ist komplett erklärbar / Near-Death Experience already completely explained[rediger kildetekst]

Das Phänomen Nahtod-Erfahrung(NTE) ist seit über einem Jahrzehnt komplett erklärt: Bei einer NTE kann man bewusst erleben, wie das Gehirn einen einzelnen Reiz verarbeitet. Per Google-suche KINSEHER NDERF DENKEN_NTE ist eine frei lesbare PDF mit dem Erklärungsmodell einsehbar.

The phenomenon Near-Death Experience (NDE) is completely explained since more than a decade: In a NDE we can perceive as a conscious experience how a single stimulus(thought) is processed by the brain. With Google-search KINSEHER NDERF DENKEN_NTE a PDF with the explanation model can be found - as a free read(in German language)