Diskussion:Navnegruppen

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fugle og Ornitologi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Fugle og Ornitologi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af fugle- og ornitologi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Omdir. Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Omdirigering på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Dette link virker ikke: http://www.dof.dk/01_organisation/Grupper/Navnegr_forside.html

I øvrigt bør "DOFs" rettes til "DOF's" - medmindre vi da taler om et egennavn og en gruppe mennesker, der har givet sig selv et navn med en stavefejl i (ikke betryggende for en navnegruppe). Allerbedst ville det være, hvis vi kunne skrive "Dansk Ornitologisk Forening" i stedet for "DOF", for så er alle læsere med ligetfra første færd. Men det går naturligvis ikke, hvis "DOF" er del af et egennavn.

Og så skal vi blive enige om, om "navnegruppe" er del af et egennavn og derfor skal med stort begyndelsesbogstav, eller er et fællesnavn og derfor skal med lille begyndelsesbogstav. Begge muligheder er brugt i artiklen, og det er i hvert fald ikke korrekt.

Reporter Nielsen 8. okt 2005 kl. 10:22 (CEST)

Kunne ikke finde navnegruppen på deres hjemmeside, men det fyger rundt med "DOFs", så det er det, de har valgt.--Jørgen 8. okt 2005 kl. 11:48 (CEST)
DOFs er ingen stavefejl. Se RO § 21.3b. Byrial 8. okt 2005 kl. 11:56 (CEST)
Begrundelsen for flytningen var "De kalder sig mest bare Navnegruppen". Men i DOFs årsberetning for 2004 står følgende: "Navneudvalget har ganske imponerende forøget listen af fuglearter, der har danske fuglenavne, til 9.700. Hovedbestyrelsen forventer, at de danske navne fremover bruges i foreningens publikationer." Det tyder på at der er sket en navneændring til "navneudvalg". Byrial 8. okt 2005 kl. 12:22 (CEST)
Det ("Navneudvalget") må sandelig undersøges nærmere! Jeg fandt bl.a. "navnegruppen" på [1]. Men deres hjemmeside er ikke helt optimal. --JeppeSN 8. okt 2005 kl. 12:26 (CEST)
Jeg har ikke RO ved hånden, men husker reglen, som den også står refereret på dsn.dk: "Forkortelser der skrives uden forkortelsespunktum har genitiv på apostrof + s: USA's præsident, EU's lagre, tv's sendetider. Når sådanne forkortelser kan udtales som rigtige ord, er det også tilladt at sætte -s direkte på forkortelsen: UNICEF's el. UNICEFs julekort, en cd-rom's el. en cd-roms kapacitet." Da jeg antager, at DOF udtales [de-oh-ef] og ikke [dåf], er det kun korrekt at skrive "DOF's". Skulle det derimod være almindeligt at sige [dåf], har du ret. Reporter Nielsen 8. okt 2005 kl. 12:29 (CEST)
Forkortelsen DOF udtales, så vidt jeg ved, almindeligvis blandt medlemmer og andre med relation til foreningen som ét ord (i modsætning til som tre bogstaver). Men bemærk at undtagelsesreglen siger "kan udtales". Det er således ikke nødvendigt at den mulige udtale er udbredt for at reglen gælder. Byrial 8. okt 2005 kl. 12:39 (CEST)
Hvis det er almindeligt at udtale DOF som ét ord, har du bestemt ret i, at man også kan skrive DOFs ifølge dansk retskrivning. Dit argument om, at der står "kan udtales" køber jeg til gengæld ikke - USA og EU kan vel også udtales som ord (og ikke bogstav for bogstav), men det er der ikke nogen, der gør i fuld alvor, og derfor skrives ejefald alligevel med apostrof. Man må derfor nødvendigvis tage udgangspunkt i, at den relevante udtaleform er udbredt i en eller anden grad. Men som sagt: Hvis det er almindeligt at udtale DOF som ét ord, har du helt ret, og så kan det være, vi af hensyn til de andre brugere skal stoppe vores sprognørdede diskussion her. De bedste hilsener. Reporter Nielsen 8. okt 2005 kl. 13:31 (CEST)