Diskussion:Normandiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Frankrig Denne artikel er en del af WikiProjekt Frankrig, et forsøg på at forbedre artikler om Frankrig på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Mont Saint Michel ligger i Bretagne. længere mod vest..

JN

Ikke, hvis man kan tro på den engelske WP: "...near Avranches in Normandy, close to the border of Brittany." --Palnatoke 25. jan 2005 kl. 21:25 (CET)
Mont Saint-Michel hører til området Manche, som indgår i Normandiet. Men øen ligger så langt mod syd, at udenforstående ville dømme den til Bretagne. --Jørgen 26. jan 2005 kl. 19:38 (CET)

OK, det må jeg jo bøje mig for..

Jakob

Rollo Ragnvaldssøn, også kaldet GangeHrolf eller GangeRolv, kom fra Giske, en ø udenfor Ålesund i Norge.[redigér wikikode]

Norske og Islandske beretninger identificerer ham som søn af Ragnvald, jarl over Møre og Romsdal, og hans kone Hild. Han fik sit tilnavn GangeRolv, fordi han efter sigende var så stor at ingen hest kunde bære ham hele dagen, og han derfor tit var til fods. Han blev landsforvist af kong Harald, og slog sig først ned på Orkney, for derefter at rejse ned gennem Skotland for til sidst at erobre Normandiet. En statue af GangeRolv/Rollo er rejst i Rouen, og en kopi står i byparken i Ålesund. Slægten havde også en gård i Fauske ved Sykkylven, og det er dette sted, Benoist og Adam af Bremen beskriver som Fasge, et sted omgivet af høje bjerge, skriver Dudo – Rollos oprindelsessted. Hvilket passer med beskrivelsen af Fauske i Sykkylven, og ikke Fakse, som den danske historikere gerne vil have det til. År 911 havde Rollo, som franskmændene kaldte ham, tilkæmpet sig en hertugtitel over Normandiet og indgik en alliance med den franske konge om at beskytte Frankrig mod hærgende vikinger, som havde plaget kysterne i mange år. Han lod sig døbe og tog navnet Robert og giftede sig med Gisele, den franske konges datter. Dog havde Rollo også en elskerinde, Poppa, som var datter af grev Bèranger av Bayeux. De fik en søn, Vilhelm Langsverd, som igen fik en søn, Rikard den frygtløse. Senere efterkommere er bla. Roger, der drog til Sicilien og Syditalien, hvor han nedkæmpede muslimerne og gjorde sig til konge. I 1066 drog hertug Vilhelm af Normandiet til England med en kæmpehær. Han besejrede den engelske konge Harold Godwinson og blev konge der.

For en ordens skyld skal jeg oplyse, at der er uenighed blandt historikere om Rollos oprindelse, de fleste (samtlige?) beretninger bygger på overleveringer og sagn, og er ikke pålidelige. Der er f. eks. forskellige navne på Rollos brødre, og lingvistisk tvivl hos nogle, om Rollo kan have opstået af navnet Rolv/Hrolf. Danskere vil gerne have ham placeret i Danmark, og nordmænd i Norge, og der er ingen tvivl om, at det stadig kan bringe sindene i kog. IdaHo 5. apr 2010, 02:28 (CEST)