Diskussion:Nyklassicismen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Kunstnerisk stilperiode i Danmark 1920-1930.

Var ikke Bertel Thorvaldsen (1770-1844) vor mest fremragende repræsentant for nyklassicismen?

Er "forklaringen" ved et uheld kommet fra Ny saglighed?

Sebastjan


Nej den er ikke fra Ny saglighed. Forklaringen er højst sandsynligt forkert, men den kilde Lexopen har brugt (Gyldendalsopslagsbog) har nyklassicismen stående som 1920-1930.

BrianHansen 21. Feb 2003 kl.18:02 (CET)


Jeg indrømmer at jeg er kritisk med hensyn til populære opslagsbøger. Burde ikke Wikipedia stile mod at give så pålidelige oplysninger som muligt?

For nærværende artikel, se f.eks.:

http://www.udstillinger.dnlb.dk/medhist/Officiner/nyklassicismen.htm

Se desuden Klassicismen - som vistnok er det samme

Sebastjan


Ingen tvivl om det Sebastjan, der er mange fejl i diverse opslagsbøger. Men ret dem endelig til når du ser dem. Lexopen og diverse opslagsbøger for den sags skyld bygger ikke på oprindelige kilder. For eksempel kommer mange af fremmedordene fra en kilde fra 1930 af den simple grund at rettighederne på dette værk nu er i public domain. Der vil derfor være forældet udtryk, og der vil være navneord med stort m.m. Jeg har selv ryddet lidt op i opslagsordene, men der mangler rigtig meget endnu.

Generelt er Lexopen alene en start på de enkelte ord, og de er lavet for at få sat en diskussion og yderligere skrivning i gang.

Jeg har vedlagt det jeg har skrevet på Lexopen, om indsamlingen af oplysningerne.

Leksikonets struktur Leksikonet vil i sin udarbejdelse ikke være neutral. De enkelte opslagsord vil være “farvet” af den eller de personer som har udarbejdet teksten til opslagsordet. Det vil heller ikke kunne forventes at leksikonet, specielt ikke i opstartsfasen, vil kunne opnå samme grad af “fejlfrihed” som andre leksika på det danske “professionelle” marked. Men skriv selv med på leksikonet. Leksikonet vil være åben for flere alternative beskrivelser af de enkelte opslagsord. Der vil i udarbejdelsen af leksikonet ikke blive anvendt lyd og billede. I opstartsfasen af leksikonet forventes det at indsamle materiale stillet til rådighed fra andre leksika samt oplysningssamlinger. Herunder uddrag fra specifikke fagleksikoner. Såfremt du har udarbejdet sådanne "fagleksikoner", eller har andet egetproduceret materiale, og ønsker at gøre dem tilgængelige for lexopen hører jeg gerne fra dig på email: leksikongroupcare@yahoo.dk. Tidsmæssigt forventes leksikonet's grundlag at blive indsamlet over de næste 2-3 år. Herefter vil leksikonet fremstå i en stand, hvor det vil kunne bruges mere praktisk, og de enkelte opslagsord kan/skal ajourføres. Der ydes ingen garanti for oplysningernes korrekthed i leksikonet, eller brugen af disse. Der vil ikke være nogen øvre grænse for beskrivelsen af et opslagsord. Det tilsigtes dog at bevare præget af et leksikon i udarbejdelsen af beskrivelsen af det enkelte opslagsord. Leksikonet forventes alene “udgivet” elektronisk. Der anvendes alene forkortelser i et meget lille omfang. Licensmæssigt udgives leksikonet under GNU General Public License, se eventuelt http://www.wikipedia.com/wiki/GNU_General_Public_License for en mere specifik beskrivelse af denne licensform. Betingelser er endvidere gengivet i separat fil. Alfabetisering: leksikonet benytter sig ikke af gængs alfabetisering hvor for eksempel navne rubriceres efter deres efternavn. Opslagsordene er alle alfabetiseret med udgangspunkt i ordet eller betegnelsens første bogstav.

BrianHansen 23. Feb 2003 kl.11:19 (CET)

Neo- eller Nyklassicisme[redigér wikikode]

Det er vist Neoklassicisme der tænkes på med perioden 1920 - 1930 ( eller 1940). Det er uheldigt at Neoklassicisme redirigerer til Nyklassicisme, fordi der er en periode mellem Rokoko og Empire der kaldes Nyklassicisme (ca. 1760-1800). Leo Laursen 22. maj 2006 kl. 19:07 (CEST)

Jeg er helt enig i, at artiklen er misvisende. Nyklassicismen var en stilretning, der opstod i slutningen af 1700-tallet. Jeg har dog set anvendelse af ny- og neoklassicisme brugt i flæng, selv i Den Store Danske Encyklopædi. Der kunne desuden være god mening i at behandle både den "gamle" nyklassicisme og arkitekturens og kunstens klassicistiske stiltræk i 1900-tallet i samme artikel. --Malou 22. maj 2006 kl. 21:58 (CEST)