Diskussion:Orkan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Godt husråd i orkan eller stormvejr. Forsikringsskader kan forebygges på en enkel måde.

Der er en meget enkel måde ved i stormvejr at reducere skader på tagkonstruktioner, speciel ved ryttertagkonstruktioner.

Når den kraftige vind blæser vil der i vindsiden dannes et overtryk, og i læsiden dannes et undertryk. Disse to trykdannelser kan man ikke umiddelbart forhindre eller påvirke. Hvad er derimod ofte vil være kritisk og give den afgørende påvirkning om taget letter fra huset eller ikke, vil være trykforholdene inde i loftrummet under tagfladen. Hvis der her dannes et overtryk er der en forøget risiko for at taget løftes fra huset eller tagplader sprænges væk. Hvis der derimod er et neutralt tryk eller et undertryk vil taget blive på huset.

For at sikre at loftsrummet har et sådant undertryk, kan man derfor åbne en luge/vindue i læsiden af tagkonstruktionen, hvor der jo som tidligere nævnt dannes et undertryk, idet så vil et evt. overtryk inde i loftskonstruktionen udlignes herigennem. Metoden kan også anvendes ved flade tagkonstruktioner. Men husk lige at lukke igen efter blæsevejret, for kommer vinden senere fra den modsatte retning så forværrer et åbent vindue i vindsiden situationen.

Man kan selv tjekke om der er sådanne ufordelagtige trykforhold i loftsrummet. Åben et tagvindue i læsiden og se om vinden presses ud her i vindstødene. Evt. kan der bruges en trykmåler.

Den mere dumme måde er efterfølgende at konstatere hvor tagfladen har haft en stormskade. For er skaden sket på læsiden af taget er der stor sandsynlighed for at den kunne være forebygget. Og er den sket i vindsiden er det stadig muligt at den kunne være forebygget ved at åbne ovennævnte vindue.

Gode råd er ofte billige, for dem der lever af ødelæggelser og frygten herfor, har ingen interesse i at minimerer dem på forhånd. Henning Rolapp

Hvad er meningen med ovenstående?--Heelgrasper 21. maj 2005 kl. 22:58 (CEST)
Jeg ved ikke hvad meningen er med ovenstående, men det passer ikke - man skal holde døre og vinduer lukkede og blive inden døre under en orkan eller storm.--cklarsen 30. september 2008 kl 18:07 (CEST)

Forskellen?[redigér wikikode]

Under emnet her ser jeg det, som om en tyfon og en orkan, er to navne for samme fænomen. Men jeg har tidligere forstået en orkan som kraftige vinde (over 32 m/s) og en tyfon som vinde der cirkulere-(omkring et øje). Kan man ikke definere de to fænomener på disse måder?

Sammenskrivning ?[redigér wikikode]

Hvis samme fænomen har to eller flere navne, så stemmer jeg for en sammenskrivning. Jeg er lidt usikker på, hvad der er det rigtige navn og dermed hvad der skal indskrives i hvad. Er det korrekt forstået, at det "rigtige" navn er orkan, og at tyfon og cyklon dermed bør indskrives i orkan? --MGA73 21. aug 2008, 21:28 (CEST)[svar]

Orkan er beskrivelsen af vinde på over 32 m/s, de fleste gange der snakes om orkaner er det Tropiske orkaner der henvises til, men orkanstyrke opstår også i almindelige lavtryk(Extratropiske lavtryk), mekanismen der driver lavtrykne er helt forskellige. Jeg vil mene at den nuværende artikkel bør udvides med en beskrivelse af bege typer lavtryk så forskellen bliver klart beskrevet. --cklarsen 30. september, 22:01 (CEST)