Diskussion:Overspringshandling

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Av den sved :-D Mvh Malene Thyssen 12. aug 2005 kl. 21:01 (CEST)

Den engelske wikipedia har en regel om at man ikke må lave selv-referencer i stil med "Det virker som på Wikipedia". Gælder den regel her? ;-) Rune Magnussen 13. aug 2005 kl. 00:26 (CEST)
Det lyder som en god regel. Artiklerne kommer ellers til at virke for indforståede, da det ikke burde være nødvendigt for en læser at kende til arbejdet bag Wikipedia. Mvh Malene Thyssen 13. aug 2005 kl. 08:09 (CEST)
Den engelske vejledning siger "Avoid self-referemces", altså noget lidt andet end "ikke må". Men jeg er enig i at det i dette tilfælde nok ville være smartere at finde på et andet eksempel. -- Bruger:Wegge 13. aug 2005 kl. 09:49 (CEST)

Oprindelse?[rediger kildetekst]

Første gang, jeg mødte begrebet "overspringshandling", var vist i forbindelse med dyrepsykologi, hvor det blev brugt om handlinger, som dyr foretog sig, når deres instinkt ikke gav dem klar besked om hvad de skulle gøre - og så gjorde de bare *et eller andet* - hvad der f.eks. kan være en udmærket ting for Buridans æsel. --Palnatoke 13. aug 2005 kl. 01:06 (CEST)

____

Det er noget med alle de små handlinger som vi gør når vi er i tvivl. Vi er ikke i tvivl om at vi skal gøre noget andet end at skive på Wikipedia så den holder ikke. Haabet 13. aug 2005 kl. 09:14 (CEST)

Det er ikke den fulde forklaring. Der findes masser af overspringshandlinger der er bevidste i den forstand at folk godt ved de burde foretage sig noget andet, men "bare lige ..." -- Bruger:Wegge 13. aug 2005 kl. 09:49 (CEST)
Det er endnu en konflikt mellem fagsprog og dagligsprog - for dyreadfærdsforskere er der kun én betydning, for os andre er der en eller to. --Palnatoke 13. aug 2005 kl. 09:52 (CEST)
Personligt har jeg oftest mødt begrebet i forbindelse med specialestuderende, der jo selv skal sørge for at disponere deres arbejdstid på specialet. I den sammenhæng er man som oftest bevidst om, at man burde sætte sig ned og arbejde på specialet, men så er der lige noget, man jo også skal have gjort på et tidspunkt, så det vil man lige ordne først: vaske op, ordne vasketøjet, kigge på nyhederne på tekst-tv, læse avisen osv. Altså at man finder undskyldninger, som man kan retfærdiggøre over for sig selv (og andre), for at udsætte noget, man ikke lige har lyst til at lave.
Hvad hedder det forøvrigt på engelsk? Eller tysk for den sags skyld. Jeg har ikke lige kunnet finde den rette betegnelse. --Heelgrasper 13. aug 2005 kl. 21:36 (CEST)
Det, du beskriver, oversættes vel bedst med en:Procrastination. (Jeg er selv hårdt ramt ;-) mvh/--Anjoe (Anders) 13. aug 2005 kl. 21:54 (CEST)

Min ord bog siger: Overspringshandling = engelsk: at displacement activity Haabet 13. aug 2005 kl. 23:40 (CEST)

Hvad er op og hvad er ned?[rediger kildetekst]

Jeg kender intet til emnet, men så vidt jeg kan finde ud fra ved at kigge på den engelske wikipedia, så skelnes der mellem menneskelig adfærd (Procrastination) og dyrenes adfærd (Displacement activity). Artiklen om "Procrastination" nævner slet ikke "Displacement activity". Hvis det er korrekt, så bør artiklen nok opsplittes eller tydeliggøres. --MGA73 2. dec 2008, 21:02 (CET)


Overspringshandling er i hvert fald klart IKKE det samme som det engelske "procrastination". Jeg mener ikke om det kan refereres som hhv. menneskelig adfærd og dyreadfærd. - Det er 2 forskellige adfærdsmønstre. - Simpel overspringshandling som hos dyr findes også hos mennesker.