Diskussion:Søholm (Magleby Stevns Sogn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Landbrug Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Landbrug, et forsøg på at koordinere oprettelsen af landbrugsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Herregårde Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Herregårde, et forsøg på at koordinere oprettelsen af herregårdsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Udtrykket kaldte sig af Søholm er ikke mit påfund; det fandtes i forvejen lidt højere oppe i teksten. Skal det rettes også dér? -- Sebastjan 13. feb. 2006 kl. 10:30 (CET)

Det ser ud til at der i teksten skelnes mellem at "kalde sig af" og "skrive sig til". Jeg ved ikke om det er betydningsbærende. Kanske vi kan få Bruger:Olejasz til at kommentere? --Palnatoke 13. feb 2006 kl. 10:32 (CET)
Jeg lægger samme betydning i fraserne. En svag betydningsforskel kan man dog måske ane, således at en tekst, om at "NN skrev sig til YYborg" betyder, at der forelægger et dokument med en sådan signatur, mens "NN kaldte sig af YYborg" kunne referere til en andenhåndsomtale. En sådan forskel havde jeg ikke bevidst. Trap bruger især formen "skrev sig til", men det er ikke konsekvent, om en person er omtalt "af YYborg" eller "til YYborg". Jeg har en fornemmelse af, at "til" indikerer et ejerskab, mens "af" kan indikere en oprindelse, der rækker slægtsled tilbage. Jeg har imidlertid ikke kunne finde belæg for en sådan tolkning.--Olejasz 13. feb 2006 kl. 19:35 (CET)
Jeg skal ikke spille klog på, hvornår man bruger af, og hvornår man bruger til, men i det konkrette tilfælde er udsagnet "Anders Bentsen Bille, der i 1506 kaldte sig af Søholm" i det mindste en smule upræcist. Ifølge personregistret til Repertorium diplomaticum regni Danici mediævalis, 2. række, kalder han sig til Søholm flere gange: 23. juni 1504 "til Søhollm" (Rep 10100), 22. april 1506 "paa Siøholm" (Rep 10601) og 6. april 1510 "paa Ssøholm". Repetoriet og dets register har nogen særheder, som det ikke er nødvendigt at komme ind på, men det betyder, at det er muligt, at han er omtalt til/på/i Søholm ved andre lejligheder. Jeg retter derfor foreløbigt teksten i artiklen til 1504-1510 i stedet for 1506. --Heelgrasper 13. feb 2006 kl. 23:22 (CET)
Der er i nutidig brug en skelnen mellem "af" og "til" i det danske kongehus og (efter hvad jeg har ladet mig fortælle) i tyske fyrsteslægter. Dér handler det om arveret (prins til Danmark) eller ej (af). --Palnatoke 14. feb 2006 kl. 00:17 (CET)