Diskussion:Sachsen-Lauenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Dansk navn[redigér wikikode]

Det danske navn for hertugdømmmet er simpelhen "(Hertugdømmet) Lauenborg", jf. kongernes fulde titel indtil 1972, som benyttedes i indledningerne nye love: f.eks. "Vi Frederik den Niende, af Guds Nåde konge til Danmark, de Venders og Goters, Hertug til Slesvig, Holsten, Stormarn, Ditmarsken, Lauenborg og Oldenborg gør vitterligt ..." Samme formulering kan ses utallige steder i Statstidende, ellers prøv en googlesøgning efter "Vi, Frederik den Niende". Artiklen bør derfor flyttes til enten "Hertugdømmet Lauenborg" eller "Lauenborg (hertugdømme)" Det vil også modsvare det normale tyske navn for området: "Herzogtum Lauenburg". 83.89.16.138 5. dec 2008, 17:03 (CET)

Tilhørsforhold[redigér wikikode]

I artiklen står der, at hertugdømmet hørte til det tyske forbund i perioden 1815-1864. Men ifølge Helstaten hørte det til Danmark i netop den periode. Den tyske artikel nævner også tilhørsforholdet til Danmark. Med meget lidt kendskab til detaljerne i periodens politiske situation vil jeg gerne have bekræftet, at begge dele ikke er muligt, inden jeg evt. retter det (eller en anden gør det). Hvis begge dele skulle være muligt, bør det beskrives. --Arne (Amjaabc) 4. okt 2010, 10:53 (CEST)

Det er korrekt, at Lauenborg var medlem af Tyske Forbund samtidig med, at det hørte under den danske konge som en del af helstaten - og netop dette forhold, der ligeledes gjorde sig gældende for Hertugdømmet Holsten, var medvirkende til de krige, som gjorde, at Danmark mistede hertugdømmerne. De retsmæssige forhold var præcist så spegede, som de lyder.--Rmir2 4. okt 2010, 13:38 (CEST)