Diskussion:Skønvirke

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Da stilens navn stammer fra et kulturtidsskriftsnavn, virker "Jugend (tysk for ungdom) angiver, at der er tale om en ny og ung stil" umiddelbart forvirrende... Skal det ændres? ... det giver dog delvis mening hvis man sammenligner med de andre betegnelser for stilen.

Se iøvrigt Art Nouveau indgangen i den engelske wikipedia og Jugendstil i den tyske (Disse bør nok tilføjes, men jeg har ikke sat mig ind i at lave interwikilinks). (Skrev Sumsar (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Hvorfor ikke Art Nouveau? Jeg har ikke hørt om skønvirke før? Eller skal der omdirigeres fra Art Nouveau til Skønvirke? Artiklen Stilperiode henviser til Art Nouveau. --Ulla 28. aug 2004 kl. 12:15 (CEST)
Det er lidt indviklet at Skønvirke var meget præget af de udenlanske strømninger som ikke var præget af skønvirke.
Det virker lidt tomt hvis man fjerner de næste samtidige udenlanske stilarter da de næsten ikke kan adskildes.
At du ikke har hørt om skønvirke før er ikke noget problem da du kender ordet nu. og google kender ordet.

--Haabet 29. aug 2004 kl. 00:28 (CEST)

Vil det være en ide at opdele den nuværende side i to - én for Skønvirke (tidskrift) og én for Skønvirke (stilretning)? Der er mange der referer til Skønvirke og bliver lidt overrasket over at det meste af teksten omhandler et tidskrift.(Skrev 212.242.186.97 (diskussion • bidrag) 14. aug 2010, 14:34. Husk at signere dine indlæg.)
Jeg tror ikke, at emnet er stort nok til at have to artikler. Der var mere eller mindre Caspar Leuning Borch, der var ansvarlig for at lancere tidsskriftet og promovere begrebet Skønvirke. --KLN 14. aug 2010, 15:44 (CEST)

Sammenskrivningsforslag[rediger kildetekst]

Ang. sammenskrivningsforslag: I mine øjne er skønvirke og jugend ikke det samme. Skønvirke er mere nationalromantik end jugendstil. Den Store Danske har en separat artikel om skønvirke. --KLN 6. feb 2011, 22:34 (CET)

Hvis det er tilfældet, fastholder jeg alligevel mit forslag, ikke forstået som nedlæggelse af den ene eller den anden artikel. Men [[Jugendstil#Jugend i Danmark|Skønvirkeafsnittet i Jugend bør så indskrives i denne artikel. Enten er 2 forskellige stile med hver sin artikel, hvor de ikke sammenblandet, ellers én artikel!
I min børnelærdom var Skønvirke blot det danske ord for Jugend/Art nouveau, og jeg tvivler på om indslaget af nationalromantik i skønvirke adskiller sig fra nationalromatikken i Jugend, Art nouveau, Art deco? Det kan være at vi skal have en speciel artikel om "den danske Jugend/Art nouveau, men at dele omtalen af Skønvirke over to artikler uden henvisning til hinanden er rod (henvisningen til Skønvirke er indsat af mig, i dag!.
mvh Per (PerV) 7. feb 2011, 00:25 (CET)
Nu er Skønvirke jo også et tidsskrift - og et bevidst lanceret kunstnerisk program, som jeg mener fortjener sin egen artikel. De bygninger, som er nævnt i afsnittet "Jugend i Danmark", hører netop ikke til skønvirkestilen, men til den internationale strømning. Stilarter er selvfølgelig aldrig faste størrelser, men har overlap med hinanden. Skønvirkestilen refererer bevidst til fortiden, mens jugend/art nouveau i Europa søger væk fra enhver reference til historiske stilarter. Deri ligger forskellen. --KLN 7. feb 2011, 01:02 (CET)
Skønvirke er navnet på tidskriftet. Og det skal der vel ikke ændres på med tilbagevirkende kraft? (Skrev 77.215.143.98 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Nationalromantikken[rediger kildetekst]

Der bliver sagt at jugendstilen blomstrede i samme periode som nationalromantikken - hvordan skal dette forstås? Nationalromantikken plejer man at placere i starten af 1800-tallet. (Skrev 188.183.53.166 (diskussion • bidrag) 10. jun 2011, 17:09. Husk at signere dine indlæg.)