Diskussion:Sogn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Vi linker til den svenske artikel om "församling". Der findes også en svensk artikel om "socken". Jeg kender ikke nok til Sverige til at vide hvilken der er den mest korrekte at linke til?

--BjornGraabek 30. mar 2004 kl. 11:16 (CEST)

Hej - Jeg tror også socken er den rigtige, som jeg læser den svenske side er församling det samme som en menighed. - jeg retter det lige

vh. Nico 30. mar 2004 kl. 16:45 (CEST)

Det er mere kompliceret end som så - der er sv:Socken, sv:Församling og sv:Församling (folkbokföring). Församling betyder menighed, men er også betegnelsen for et sogn, og bruges endnu folkeregistermæssigt som sådan. Socken betyder også sogn, men bruges mere i betydningen "sognekommune". --Palnatoke 18. jan 2006 kl. 13:57 (CET)


Annekskirke og kirkedistrikt[redigér wikikode]

Vi bør vel i denne artikel beskrive begreberne annekskirke og kirkedistrikt. Hvis jeg har fået rigtig fat i det, kalder man sekundære kirker i et sogn for annekskirker, mens et kirkedistrikt er et designeret område omkring en annekskirke. Nogle kirkedistrikter er blevet til selvstændige sogne, og nogle af disse har beholdt betegnelsen "kirkedistrikt" i navnet. Der er også annekskirker, som ikke har noget designeret område. --Palnatoke 14. jan 2006 kl. 10:22 (CET)

Jeg har ikke selv for godt styr på det her, men i ODS (der nu er online) findes oplagsordene annekskirke og annekssogn, hvor der i begge tilfælde henvises til forklaringen under anneks, hvor der står: "sogn, der er forenet med et andet sogn (hovedsognet, i hvilket præsten som regel bor) til eet pastorat; ogs. om annekskirken." Det stemmer også med, at Vilhelm Beck i sine erindringer fra 1901 skriver: "... jeg så Ginnerup kirke nord for sundet, annekskirken til Ørum". Der tales her om henholdvis Ginnerup Kirke i Ginnerup Sogn og Ørum Kirke i Ørum Sogn, der dengang var forenenet i Ørum-Ginnerup Pastorat, det nuværende Ørum-Ginnerup-Stenvad Pastorat (Stenvad Kirke er senere bygget og Stenvad Sogn endnu senere oprettet efter vist at have været kirkedistrikt (?) i en del år). I det mindste tidligere ser betydningen altså ud til at have været et sekundært sogn i et pastorat. Hvis man kigger i Salmonsens under anneks ser det ud til, at sekundære kirker i samme sogn kaldes filialkirker, hvilket ser rimeligt ud ved en søgning på google (se fx http://www.fyens.stift.dk/Kirker/html/body_hans_tausens_sogn070.htm).
Der er forøvrigt også noget omkring kapellaner og kaldskapellaner, der kunne fortjene en behandling, men det er kun indirekte forbundet til emnet her. --Heelgrasper 15. jan 2006 kl. 02:51 (CET)
ODS og Salomonsen har ret. Annekskirker (tidl. også udkirker) er ikke kirker i et kirkedistrikt, men kirker i det eller de sogne (annekssogne, tidl. også udsogne) i pastoratet som ikke er hovedsogn i pastoratet. Hovedsognet nævnes først i pastoratsnavnet, derefter annekssognene. Præsten bor normalt i hovedsognet. Filialkirker er noget andet. De er den eller de kirker i et sogn som ikke er sognekirker. Om en filialkirke findes ofte (men ikke altid) et kirkedistrikt. Kirkedistrikter er pr. definition ikke sogne, men kan så vidt jeg ved have selvstændigt menighedsråd. Når et kirkedistrikt ophøjes til sogn, udskiftes betegnelsen kirkedistrikt med sogn, men selve navnet beholdes som regel i øvrigt uændret. Mange kirkedistrikter er opført her på Wikipedia som selvstændige sogne. Det er forkert, men må skyldes en ubegavet bot.--Thomas Thorsen 13. jun 2006 kl. 23:31 (CEST)
Det drejer sig om disse artikler:
Adsbøl Kirkedistrikt, Agerø Kirkedistrikt, Alleshave Kirkedistrikt, Arden Kirkedistrikt, Bagenkop Kirkedistrikt, Bjerring Kirkedistrikt, Brandstrup Kirkedistrikt, Børsmose Kirkedistrikt, Dorf Kirkedistrikt, Ellebæk Kirkedistrikt, Emmerske Kirkedistrikt, Farre Kirkedistrikt, Fasterholt Kirkedistrikt, Faurholt Kirkedistrikt, Feldborg Kirkedistrikt, Finderup Kirkedistrikt, Fjelstervang Kirkedistrikt, Fjerritslev Kirkedistrikt, Gadevang Kirkedistrikt, Gedser Kirkedistrikt, Genner Kirkedistrikt, Glamsbjerg Kirkedistrikt, Gludsted Kirkedistrikt, Graabrødre Kloster Kirkedistrikt, Grathe Kirkedistrikt, Gudumholm Kirkedistrikt, Gurre Kirkedistrikt, Gåser Kirkedistrikt, Hampen Kirkedistrikt, Handrup Kirkedistrikt, Hareskov Kirkedistrikt, Haurvig Kirkedistrikt, Herrup Kirkedistrikt, Hjerm Østre Kirkedistrikt, Hjermind Kirkedistrikt, Hjulby Kirkedistrikt, Hogager Kirkedistrikt, Hou Kirkedistrikt, Hovborg Kirkedistrikt, Hulsig Kirkedistrikt, Iglsø Kirkedistrikt, Ildved Kirkedistrikt, Jerup Kirkedistrikt, Johanneskirken Kirkedistrikt, Karstoft Kirkedistrikt, Klejs Kirkedistrikt, Koldmose Kirkedistrikt, Kristianshede Kirkedistrikt, Kvissel Kirkedistrikt, Langelund Kirkedistrikt, Langø Kirkedistrikt, Lem Sydsogns Kirkedistrikt, Lumsås Kirkedistrikt, Lundeborg Kirkedistrikt, Lyngsaa Kirkedistrikt, Lyngvig Kirkedistrikt, Melholt Kirkedistrikt, Mosevrå Kirkedistrikt, Mylund Kirkedistrikt, Nollund Kirkedistrikt, Nøbbet Kirkedistrikt, Padesø Kirkedistrikt, Ravnebjerg Kirkedistrikt, Reersø Kirkedistrikt, Rousthøje Kirkedistrikt, Røjleskov Kirkedistrikt, Rørdal Kirkedistrikt, Sankt Knuds Kirkedistrikt, Sankt Peders Kirkedistrikt, Skjoldbjerg Kirkedistrikt, Skoven Kirkedistrikt, Skærlund Kirkedistrikt, Skørping Nykirke Kirkedistrikt, Stenbjerg Kirkedistrikt, Stenderup Kirkedistrikt, Stige Kirkedistrikt, Svinø Kirkedistrikt, Sørig Kirkedistrikt, Sørup Kirkedistrikt, Taarup Kirkedistrikt, Terndrup Kirkedistrikt, Tiphede Kirkedistrikt, Trandum Kirkedistrikt, Uhre Kirkedistrikt, Urup Kirkedistrikt, Vesterhede Kirkedistrikt, Vinderup Kirkedistrikt, Vonge Kirkedistrikt, Vorslunde Kirkedistrikt, Væggerskilde Kirkedistrikt, Ørnhøj Kirkedistrikt, Øster Hjermitslev Kirkedistrikt, Øster Hurup Kirkedistrikt, Østervrå Kirkedistrikt
Er de allesammen kirkedistrikter? Er der evt. nogle, der har bevaret kirkedistriktsnavnet, selv om de er sogne nu? Og hvordan skal vi omskrive artiklerne, så de passer med virkeligheden? Kan vi sætte en bot til noget af arbejdet? --Palnatoke 5. apr 2007 kl. 00:28 (CEST)