Diskussion:Specie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Specie eller specierigsdaler er en gammel dansk mønt, hvis værdi var lig med fire kroner

Hvordan skal dette forstås? Havde den en købekraft som 4 kroner i 2005 (urimeligt)? Eller var der i datiden en møntenhed "krone" hvoraf der gik fire på en specie? Eller var en specie lig 2 (rigs)daler, således at man ved møntreformen i 1870erne regnede 1 specie = 2 daler = 4 kroner? -- Sebastjan 08. sep. 2005 kl. 10:45 (CEST)

Jeg skal ikke kunne sige, hvad formuleringen bygger på. Muligvis er der sket en forveksling med den norske mønt (jf. her), som ved overgangen til kroner blev sat til en værdi på fire kroner. Så vidt jeg lige kan se i det eneste opslagsværk, jeg har ved hånden (Danmarkshistoriens Hvem Hvad og Hvornår) var man da i Danmark forlængst gået bort fra specierigsdaleren/speciedaleren/specien. Vistnok i 1700-tallet, hvilket passer godt med oplysningerne her.--Heelgrasper 8. sep 2005 kl. 11:15 (CEST)
Må jeg til kritik fremsætte den formodning at man længe efter at "Specie" officielt var afskaffet, benyttede betegnelsen i daglig tale for "2 daler" (jeg finder dette et par steder i Adam Homo). Det svarer i så fald til at man endnu i mands minde brugte "daler" i bet. "2 kroner". -- Sebastjan 08. sep. 2005 kl. 11:35 (CEST)