Diskussion:Sygeplejepersonale
Har fjernet portør og hospitalsmedhjælper fra artiklen, da disse varetager støttefunktioner uden at deltage i den egentlige sygepleje, og derfor ikke hører under betegnelsen plejepersonale. Jeg er bekendt med, at man visse steder lader f.eks. portører tage "plejevagter", men i dette tilfælde regnes de for uuddannet plejepersonale, ikke for portører. --Lindblad 31. dec 2007, 00:30 (CET)
- Jeg har genindsat portør og hospitalsmedhjælper i artiklen, idet begge faggrupper i en vis udstrækning er beskæftiget med sygepleje. I Undervisningsministeriets beskrivelse på ug.dk af en portørs arbejdsopgaver nævnes bl.a., at portører "træder til, når patienterne skal hjælpes og løftes i forbindelse med undersøgelser, badning eller toiletbesøg" [1] – hvilket også må høre under sygepleje. Om hospitalsmedhjælpere/hospitalsserviceassistenter står der, at de bl.a. "assisterer patienter" [2] og "i stigende grad overtager portørstillinger" – som altså også har sygeplejeopgaver. Dette lyder som sygeplejeopgaver – selv om de ganske vist også beskæftiger sig med andre ting, som ikke er relaterede til sygepleje, som f.eks. transport, servering, rengøring osv. --Wikibruger • Du kan skrive til mig her... • ♂ 31. dec 2007, 02:05 (CET)
Jeg har nu endelig haft tid til at undersøge de referencer, der nævnes herover, og føler mig nødsaget til at tage diskussionen op igen; jeg mener bestemt, det er forkert at lade portører og hospitalsmedhjælpere kalde sygeplejepersonale. Det vil for mig at se svare nogenlunde til at kalde en blomsterhandler for landmand fordi de begge arbejder med planter, eller mekanikeren for racerkører da de begge arbejder med biler. Disse faggrupper varetager hver deres specialiserede funktion, der måske undertiden overlapper lidt, men bestemt ikke kan blandes sammen. Under samme argumentation som den ovenstående burde flg. faggrupper også inddrages under plejepersonale:
- Økonoma: Det er ingenlunde ualmindeligt at økonomaer (eller andre køkkenmedhjælpere) ansættes på sygehusafdelinger til at varetage anretning og uddeling af patienters måltider. Således er de i nær kontakt med patienterne i spisesituation, og hjælper oftere end både portører og hospitalsmedhjælpere med fødeindtaget. Økonomas plejeopgaver: kommunikation, ernæring.
- Ambulanceredder: I den periode, patienten er disses varetægt varetages alle patientens plejebehov af redderne. Jeg har aldrig hørt Falck-reddere omtalt som "plejepersonale". Redders plejeopgaver: Kommunikation, respiration, cirkulation, personlig hygiejne med flere...
- Taxa- og buschauffør: Når patienter skal transporteres til og fra hospitaler (eller borgere/beboere til og fra dagcentre eller aktiveringstilbud) er det ikke ualmindeligt, at opgaven er udliciteret til et busselskab, samt at hospitaler gør brug af taxaservice til patienttransport/handicapservice. Tillige anvendes taxaer ofte til transport af lægevagten om natten (samt til transport af akutte blodprøver o.l. mellem hospitaler). Så længe patienten er i chaufførens varetægt er chaufføren alene ansvarlig for at varetage støtten til denne patient. Chaufførs plejeopgaver: Mobilitet.
- sygehuspræst: Det er ikke ualmindeligt, at sygehuse har en præst tilknyttet, der virker som mere end blot sjælesørger. Disse kan ofte kaldes ind i forbindelse med patienter i større eller mindre kriser, der kan bruge præsten som samtalepartner i en svær situation. Præsts plejeopgaver: kommunikation.
Nærlæser man jobbeskrivelserne på omtalte hjemmeside står disse plejeopgaver - der falder inden for grundlæggende sygepleje - nævnt som biopgaver... for at være plejepersonale, må man vel have pleje som sit virke, sit hovedformål?
Jeg henviser desuden til definitionen af sygeplejerskens virkefelt: "...[at] bistå den enkelte, syg eller rask, med at udføre de aktiviteter til fremme eller genvindelse af sundheden [...] som han ville udføre på egen hånd, hvis han havde den fornødne styrke, vilje eller viden dertil." Tillige står der, i samme artikel, at sygepleje kan udføres af enhver, der plejer den syge. Mit argument er således ikke, at ovennævnte faggrupper er i stand til at udføre sygepleje - det betvivler jeg ingenlunde - men snarere at de ikke kan regnes under plejepersonale, idet plejepersonale har som hovedbeskæftigelse at udføre pleje.
Og om end det kun svært kan bruges som kilde/reference vil jeg alligevel bruge min egen erfaring som argument: jeg har nu haft ti år i sundhedsvæsenet. Jeg har aldrig selv kaldt ovennævnte faggrupper for plejepersonale, ligesom jeg aldrig har hørt dem omtale sig selv som sådan. Ligeledes er det endnu ikke lykkedes mig at finde en kollega, der ikke finder det underligt at medregne dem i denne kategori.
In conclusion: Portører og hospitalsmedhjælpere er ikke, trods deres patientkontakt, plejepersonale. Det er vildledende at lade dem indgå i denne kategori. Jeg mener bestemt, de bør fjernes herfra, med mindre der kan findes meget vægtigere argumenter for deres inklusion.
Jeg håber ikke, dette opfattes som et angreb - det er blot ment som et forsøg på så grundigt som muligt at argumentere for, hvad jeg mener er en klar fejl, der bør rettes. --Lindblad 24. feb 2008, 17:47 (CET)
Start en diskussion om Sygeplejepersonale
Diskussionssider er steder, hvor folk diskuterer, hvordan man kan gøre indholdet på Wikipedia så godt som muligt. Du kan bruge denne side til at starte en diskussion med andre om, hvordan man kan forbedre Sygeplejepersonale.