Diskussion:Tre kronor (rigsvåben)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sverige Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Sverige, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Sverigerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Heraldik og Vexillologi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Heraldik og Vexillologi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af heraldik- og vexillologirelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.


Billedadvarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

Camptown satte slettemarkør DeleteImage:Sweden_lesser_arms2.png(diff);

-- CommonsTicker 6. apr 2007 kl. 04:12 (CEST)

kilden er der skam[rediger kildetekst]

Fjerner kilde mangler da kilden står opført som det første punkt under Eksterne henvisninger/kilder - nemlig Aftonbladet hvor den svenske historiker Herman Lindqvist fortæller: Det finns tre kronor i stadsvapnen i Köln, Oxford, Krakow, Vilnius och många andra urgamla städer. - apw 24. maj 2007 kl. 23:22 (CEST)

Det har jeg aldrig hørt om før. Kølns våben kan jeg ikke huske men jeg har aldrig hørt om Oxfords som anden end en okse; Krakóws er en bymur med tre tårne og den polske ørn stående i byporten. Vilnius har haft det samme våben siden den hedenske tid, dvs. før 1400-tallet. Det forestillede en kæmpe der bar en mand over en flod. I dag fortolkes det vist som en helgen der bærer et barn på samme måde. Kort sagt fatter jeg ikke hvad Lindqvist mener, og de byer bruger i hvert fald ikke de symboler i dag. Valentin 25. maj 2007 kl. 21:37 (CEST)
Jeg har rodet lidt videre. Jeg tror at den gode svensker har taget en lidt for forsimplet tilgang, ellers er der måske gået noget galt i korrekturen? Køln: Jo, den er god nok, der er 3 kroner i skjoldhovedet, men de symboliserer de hellige 3 konger som domkirken er indviet til. Kraków: det har engang været våben for (ærke?)biskoppen af Kraków, men jeg kan ikke se en kilde på at byen har ført det. Seglet vist på en:Symbols of Kraków tyder snarere på at der i 1500-tallet blev brugt et kronet K ledsaget af 2 kronede et-eller-andet (hoveder?). Oxford: Kronerne er ikke i Oxfords byvåben men i våbnet for Oxford Universitet (en:Arms of the University of Oxford. Vilnius tror jeg ikke på. lt:Vilniaus herbas tyder på at symbolet forblev det samme. Kan han tænke på Druskininkai? Jeg aner ikke hvor gammel den by eller våbnet er. Jeg undrer mig selv over at han ikke nævner en:Munster i Irland. Arthurlegenden i England (iflg. en:Tre kronor (symbol)) men Arthur er en legende. Der findes såmænd også indicier for at Norges første våben var 1 eller 3 økser, og de indicier er svage (det er Magnus den Gode jeg tænker på). Det er nok mere relevant at de 3 kroner blev brugt af Albrecht af Mecklenburg og også fandtes i Margrethe Is signet. Valentin 25. maj 2007 kl. 22:03 (CEST)

Kølns våben[rediger kildetekst]

(se Wikipedia om Køln: "I middelalderen var Köln på grund af de formodede relikvier af de Hellige tre Konger (jf. de tre kroner i byvåbenet)et vigtigt valfartssted, hvortil der også kom mange pilgrimme fra Danmark"); (Skrev 83.89.46.226 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)