Diskussion:Ultraviolet lys

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

UV-strålings gennemtrængning[redigér wikikode]

Nedenstående indlæg er skrevet af Bruger:185.20.241.83 og placeret i artikelteksten. Jeg har derfor flyttet det her til diskussionssiden. --|EPO| COM: 25. apr 2014, 12:44 (CEST)

(>>Ovenstående passer ikke helt. Jeg tilføjer derfor dette 23/04/2014<<

"Den UV-B stråling, der kan forårsage dannelse af D-vitamin i huden, trænger lige så lidt gennem vinduesglas, som den trænger gennem en mur eller en metalplade. Du kan ligge nøgen bag en rude med stærkt solskin i timevis, men du danner ikke D-vitamin.

Til gengæld trænger UV-A let gennem vinduesglas, og selv på en overskyet vinterdag (der ikke er alt or mørk) vil der være UV-A stråler inde i stuen. Du kan “måle” det, hvis du har noget Uran-glas, hvor den gullige uranyl-ion fluorescerer grønligt i LW UV-A stråling. Uranglas kendes især fra gamle gullig-grønne hvidvinsglas, men også andre glas-effekter i Uran-glas kan fås. Som oftest er genstande i Uran-glas meget dyre (op til 300,- kr.) på Loppetorve, og de er ikke særligt almndelige, men Uran-glas er en fantastisk god indikator til påvisning af UV-A stråling. Det er overraskende meget UV-A, der kan komme ind gennem et vindue. --- Muligvis kan man blive “solskoldet” af UV-A bag vinduesglas, men der kan IKKE samtidigt dannes D-vitamin i huden, fordi det kræver UV-B. Det er en kemisk umulighed, hvis kun UV-A er tilstede".)