Diskussion:Undtagelsestilstand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

I denne artikel: Nørrebro (København) kan jeg læse at politiet under kampen om Byggeren erklærede området i undtagelsestilstand. De kilder jeg finder på nettet er meget venstreorienterede, og jeg kan ikke finde ud af om der rent formelt blev erklæret en undtagelsestilstand, eller om der er tale om den ene fløjs indtryk af hvad der foregik. Er der nogen der kan finde en neutral kilde, eller en kilde fra den anden fløj?--Mikael V 25. jun 2006 kl. 00:02 (CEST)

I Hvem Hvad Hvor fra 1981 omtales slaget om byggeren, men der nævnes ikke noget om undtagelsestilstand - den efterfølgende demonstration på Rådhuspladsen to dage senere (5. maj 1980) samlede ca. 10.000 demonstranter, der demonstrerede mod politibrutalitet. apw 25. jun 2006 kl. 00:11 (CEST)
Tak. Fra hvad jeg kan læse rundt omkring tror jeg ikke politiet har myndighed til at erklære en undtagelsestilstand som sådan. Der må være tale om en overført betydning af ordet.--Mikael V 25. jun 2006 kl. 00:29 (CEST)
I Set og Sket fra 1980 - en årbog der ikke kan klandres for at være særskilt venstreorienteret - står der "Politiet proklamerede undtagelsestilstand for at forhindre, at Nørrebros Beboeraktion i Blågårdsgade og sympatisører skulle få genopbygget byggelegepladsen for fjerde gang". --Rasmus 25. jun 2006 kl. 20:57 (CEST)
Ok, jeg er på dybt vand her. Er der en med mere jurakendskab end jeg, som kan rede trådene ud her? Hvis politiet kan proklamere en undtagelsestilstand, ville jeg umiddelbart tro at det er med grundlag i nogle lovbestemmelser. Var det med begrundelse i nødretten (§14)? Og var der et retsligt efterspil? Det ville være interessant at få det med i artiklen.--Mikael V 26. jun 2006 kl. 00:08 (CEST)