Diskussion:Upwelling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Brian, jej er temelig sikker pa att opvälling i hufvudsak sker på västkuster. De skapas pa grund af jordrotation, vilken driver allt vand mot vester.

Dette gör att ostkuster tar emod varm vand som följer med ydvattnet från en östligt liggande kontinent. Östkuster är därför stabilt varma og har koralldyr, vilka er känsliga för tempereturvekslingar.Koraller överlever igke opvellingar. Dessa varma strömmar viker sedan av mot polerna ner de träffar en östkust. Den ström som vi kallar golfströmmen er en sådan.

Västkuster däremod, förlorar sitt vand som vid ekvatorn srömmer mot väst. Detta vand ersätts underifraa av vatten som kommer fra polerna, strömmar pa djupet mot ekvatorn og flyter op till ytan, og tar då med sig näringstoffer. De klassiske exempel på upvälingar er därför tvärtom, längs med sydamerkas kust, där det bildas enorma fiskestim och näringskedjor, så stora att guanon (fågelskiten) exporteras som näring till jordbrug över hele verlden.

Ogsa Amerikas västkust er rigt pa näring, og utmed skandinaviska halvöns västkust. Plankton frodas bedre i lite kallare men näringfylda hav.

Alltså:

  • vestkuster: kalla hav, näringsrika med stor biomassa (og stort fiske)
  • ostkuster: varma hav, stabil temperatur, koraller och hög artdiversitet men liten biomassa

Detta er jag till 90% sikker pa, du ma kolde det, en första titt pa en verldskarta som markerar strömmar visar lite hur jag menar.

hilsen fra Dan Køhl 6. Jan 2003 kl.01:38 (CET). (Som kanske snart blir avstängd från wikipedia, för at jej sagt skellsord mot ett Internet troll som förstört på svenska wikipedia)

Malene Thyssen 6. januar 2003 kl 19:00

Hej Dan og Brian.

Jeg var lige ude og reseache lidt paa nettet og du har delvist ret og min artikel om upwelling er delvist forkert :-)

Upwelling drives som du skriver af Corioliskraften - jordens rotation, der skaber helt bestemte vindmønstre. På den nordlige halvkugle blæser vindene temmeligt forenklet fra nord mod sydøst og driver overfladevandet mod øst hvorved der sker upwellinger af bundvand ved de vestvendte kyster - præcis som du skrev.

Men på den sydlige halvkugle går vindene fra syd mod nordøst hvilket driver overfladevandet væk fra de østvendte kyster hvorved bundvandet tvinges op på østkysterne og danner upwelling her.

Så det er rigtigt at der sker upwelling på østkysten af New Zealand, men det er forkert at der sker upwelling på østkysten af USA - jeg går straks ind og retter det i artiklen.

Var det totalt nonsense det jeg lige skrev - ellers kan det måske bruges i artiklen. Jeg har siddet og tegnet en tegning for at overbevise mig selv, den kan jeg da lige futte ind i et tegneprogram, den forklarer vist bedre end ord

-)

Se evt linket her: http://www.mbari.org/chemsensor/n/upwelling.html, som dog kun forklarer for den nordlige halvkugle.

Upwellingen ved chile mangler jeg vist at få styr på.....


Hej Dan, Tak for infoen om upwelling. Malene er forfatter til artiklen, og hun har allerede været inde og rette artiklen til. Jeg fandt hendes artikler på nettet, og spurgte om de ikke kunne være en del af wikipedia. Jeg har efterfølgende overført en lang række af hendes rigtig gode artikler til wikipeda.


Hej Malene Det du har skrevet, kan sagtens, bruges til at gøre artiklen endnu bedre. Jeg var ihvertfald med på argumentationsrækken.


Med venlig hilsen BrianHansen

Marlene, jej synes du ej blir ledsen forde jej er iblandt lidt envis, min tanke er godt, og vi delar vist intresset för den underbare biologin :)

Men jej tror möjligen at Ny Zeealnd er undantag? Derfore også på den västra kusten av afrika, exempel udenfor Namibia er starka opvellinger, medens på Afrikas södra ostkust lever koraller, samma med sydamerika. Varför ny zealand er undantg ved jej ige. Du kommer säkert nu att lese ändu mer och berika wikipedian endu mer om allt detta underbara. Jej tror også at El Nino effekten findes med i bilden. Jej synes detta var svart det enda jej idag gjorde på en vikipedia! sa du har ret Brian, jej far väl migrerara, men hur lern mann dansk? Jej må se etter om de mangler en elefantplejere i Zoologisk Haave og flydr dit (om det er troll fritt! Hej ni baada :) Dan Køhl 7. Jan 2003 kl.01:41 (CET)

Hej Dan Tak for mail :-) og hej Brian jeg har brugt lidt af ovenstående til en artikel om coreoliskraften.

Dan jeg overgiver mig! Du har fuldstændigt ret! Upwelling sker på vestkyster - også på den sydlige halvkugle. Jeg har lige fundet noget materiale om en anden kraft end coreoliskraften, som også har indflydelse på vandstrømmene - Ekman-kraften Hedder den vist. New Zealand er en undtagelse fra reglen, måske fordi det ligger så tæt på sydpolen??

De har i øvrigt elefanter i Aalborg Zoo ... :-)

Hilsen Malene

Ekman kraften, alltid ler man sig noe nyt!

har du mogligvis foto pa elefanterna i Åhlborg Malene? (jej tror de har afrikanska 1 tjur og tu kor) Dan Køhl 8. Jan 2003 kl.22:58 (CET)

Hej Dan

mmnej jeg har vist ikke et foto - det var for mørkt i elefanthuset i efteråret, da jeg sidst besøgte dem. Men jeg skal da gerne se om det kan lykkes næste gang jeg skal derind :-) Jeg synes nu der var tre køer og en tyr og de er afrikanske som du skriver. Malene 8. januar 23:16

Og sådan kan en diskussion udvikle sig på de mest uransaglige måder - fra upwelling til afrikanske elefanteer :-) Bruger:Malene 8. januar, godnattid

Jeg har et par billeder af de indiske elefanter (fra Thailand, hvis jeg ikke husker helt forkert) i Københavns Zoo, kan de bruges Dan ? mvh BrianHansen 8. Jan 2003 kl.23:43 (CET)

Jawel, ma jej bruge dem pa www.elephant.se? og wikipedia? det vore dejligt hvis du ogsa vejd ungefer datum eller aar för fotot. Kjempetak! Dan Køhl 9. Jan 2003 kl.10:29 (CET)

Et dansk fagterm?[rediger kildetekst]

Hej, jeg vil gerne lige høre om ikke I kender et andet fagtern for upwelling. Jeg mener nemlig engang at have hørt om det på dansk - tror det var noget i stil med "bundvending" der blev brugt. Synes nemlig det er et lidt underligt ord, at bruge. (skrev Bubber (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)